Episcopul Ignatie: Sutaşul roman își iubea foarte mult subalternii. Pe unii îi îmbată funcția și nu mai știu să se comporte

Episcopul Ignatie al Huşilor a slujit în Duminica a 4-a după Rusalii, care prezintă Vindecarea slugii sutaşului, Parohia Toporăști, Protopopiatul Vaslui.

Ierarhul a oficiat slujba de sfințire a bisericii cu hramurile Sfinții Arhangheli Mihail, Gavriil și Rafail și Sfântul Arhidiacon Ștefan, care a fost succedată de Sfânta Liturghie.

În cuvântul său, Părintele Episcop a reliefat calităţile sutaşului roman menţionat în textul biblic citit duminică.

Sutaşul roman, „chiar dacă avea o funcție, își iubea foarte mult subalternii, care îl slujeau și îl ajutau. În vremea aceea, slujitorii erau considerați parte din familie. Chiar dacă condiția lor era una inferioară, și raportul dintre stăpâni și sclavi era unul strict, se bucurau de o atenție aparte”.

„Din nefericire, fără a generaliza, cei care ocupă funcții și au anumite responsabilități și un anumit număr de oameni cu care colaborează, nu manifestă întotdeauna delicatețe și atenție față de aceștia. Pe unii îi îmbată puterea și funcția și nu mai știu să se comporte. Devin foarte duri, insensibili, exigenți, de parcă ei nu ar fi oameni”.

„Nu îi mișcă absolut nimic din cele pe care le trăiesc cei pe care îi coordonează. Sunt nenumărate situații în care se comportă foarte inuman, inadecvat și necuviincios. Centurionul ne învață, pe toți cei ce ocupăm anumite funcții (din care ar trebui să decurgă maximă responsabilitate, sensibilitate și dragoste), că este nevoie să lăsăm să vorbească umanitatea din noi atunci când cei cu are lucrăm sau ne sunt colaboratori, au nevoie de ajutorul nostru. Să nu ne asprească funcția și să nu ne transforme în niște brute, comportându-ne necuviincios cu cei din jur”.

„Din păcate, puterea nu ne lasă să mai fim oameni”, a subliniat Episcopul Ignatie.

„Credem că stăpânim lumea, că decidem pe destinele celorlalți și le strivim viețile prin comportamente și atitudini de bădărani, atât de nepotrivite în raport cu ceea ce ne cere Hristos. Fiecare avem câte o responsabilitate. Este esențial să o conjugăm cu cât mai multe momente de omenie, de dragoste, de bunătate și de îngăduință față de cei care au nevoie de toate acestea”.

„Nu este simplu; în limbaj popular avem un cuvânt: funcția schimbă firea omului – de multe ori nu mai recunoaștem persoana care până să acceadă la o funcție de vizibilitate, avea o anumită modestie și capacitate de a fi înțelegător. Odată instalat în funcție, nu-l mai recunoaștem. Rămânem perplecși și ne întrebăm ce anume l-a schimbat atât de mult. S-a lăsat îmbătat de putere. Puterea corupe. Corupe sufletul, dezumanizează și ne transformă în dictatori, cu reflexe totalitare față de cei din jur, și insensibili la nevoile lor”, a încheiat Preasfinţia Sa.

Foto credit: Episcopia Huşilor

Urmăriți-ne pe Twitter: @AgentiaBasilica

Comentarii Facebook


Știri recente