Episcopul Ignatie: Plângem pentru păcatele semenului ca pentru păcatele noastre?

„Plângem pentru păcatele semenului ca pentru păcatele noastre? Ne îndurerăm pentru neputințele lui ca pentru ale noastre? Ne veselim dacă cineva îl laudă pe aproapele nostru și ne spune că este mai bun decât noi?”. Acestea sunt o parte dintre întrebările adresate, luni, credincioşilor de Episcopul Ignatie.

„Dacă facem aceste lucruri, suntem în dragostea cea adevărată. Nu știu câți dintre noi reușim să trecem această probă, acest test pe care îl avem la îndemână din cuvintele Sfântul Ioan Scărarul”, a subliniat Preasfinţia Sa, cu trimitere la sfântul cinstit în 30 martie de Biserica Ortodoxă.

Afirmaţiile au fost făcute în cuvântul rostit la Liturghia Darurilor înainte sfințite, oficiată în după-amiaza zilei de 29 martie în Catedrala Episcopală din Huși.

El a vorbit despre pericolul judecării aproapelui după aparenţe.

„Postul este o perioadă în care ni se cere să înmulțim dragostea față de semenul nostru, ca, în felul acesta, să slăbească din intensitate ura, neatenția, judecata cu care, din păcate suntem extrem de deprinși”.

„Când judecata se sălășluiește în adâncul ființei noastre, vom avea tendința să judecăm foarte mult după aparențe”.

„Ne vom uita la semenul nostru după cum vorbește, după cum gesticulează, după fizionomie, și vom fi foarte necruțători. La unele persoane vom constata că ne-am înșelat foarte tare, dacă ne reîntâlnim și avem ocazia să descoperim ceea ce este în adâncul sufletului lor”.

„Față de alte persoane vom rămâne cu judecata greșită, căci s-ar putea să nu ne mai intersectăm cu ele. Rămânem cu păcatul”, a subliniat Episcopul Ignatie.

Foto credit: Episcopia Huşilor


Abonează-te la newsletter şi fii la curent cu noutăţile

Vă mulțumim că citiți Basilica.ro.

Comentarii Facebook


Știri recente