Episcopul Ignatie despre avort şi dreptul la viață al copilului nenăscut: „Suntem programaţi să iubim viaţa!”

Episcopul Ignatie al Huşilor a acordat în 3 martie un interviu în cadrul emisiunii „Universul credinţei” de la TVR1 în care a vorbit despre avort şi dreptul la viață al copilului nenăscut şi a adus argumente pentru faptul că „Suntem programaţi să iubim viaţa!”.

Încă de început, Episcopul a explicat că „vorbind despre avort, dar fără să-l acceptăm, nu facem altceva decât să susținem viața”.

„Accentul nu cade pe interdicție, anume că este interzis să faci avort, ci că trebuie susținută viața. Consider că în direcţia aceasta ar trebui să fie focusat mesajul Bisericii. Noi avem această convingere interioară că viața umană personală începe încă din momentul conceperii unui prunc”, potrivit Preasfinţiei Sale.

În continuare, Episcopul Huşilor a atras atenţia că în comparaţie cu Drepturile omului care sunt menţionate foarte des în societate, „dreptul copilului de a fi născut” nu poate fi găsit.

„Nicăieri. Nici în legislația ONU, nici în legislația care este promovată de Organizația Mondială a Sănătății. Nicăieri nu se vorbește despre dreptul la viață al copilului nenăscut”.

Tot în contextul acestei teme, sunt aduse în discuţie în spaţiul public şi drepturile femeii. Părintele Episcop demonstrează că respectarea acestor drepturi nu ar trebui să aducă atingere drepturilor copilului.

„Dacă noi vorbim despre drepturile femeii în detrimentul drepturilor copilului nenăscut, mi se pare că este o inechitate şi o absurditate foarte greu de acceptat”.

„De aceea, din oficiu, linia pe care aș merge eu – și este linia Bisericii – este aceasta: ori de câte ori vorbim despre avort, de fapt vorbim despre viață și despre dreptul copilului de a fi născut”, a explicat Episcopul Ignatie.


Marşul pentru Viaţă 2019: „Unic din prima secundă”


În interviul oferit, ierarhul îndeamnă la reflectarea asupra altor aspecte legate de avort.

Potrivit Preasfinţiei Sale, dacă femeia are dreptul la avort „ar trebui, prin ricoșeu de analiză, să înțeleg următorul aspect: că avortul înseamnă generozitate şi iubire pentru femeie, nicidecum o tragedie pentru copilul nenăscut”.

„Cum să însemne lucrul acesta, când, practic, este vorba despre sfârtecarea unui prunc?”, în condiţiile în care „biologia confirmă că embrionul este un organism viu”.

„Codul genetic este deja acolo în toată potențialitatea lui. Este o ființă vie. Și acest adevăr nu este numai teoria Bisericii”, a insistat ierarhul.

Pentru a-şi întări afirmaţiile, Episcopul Ignatie a explicat că „suntem setați să tânjim pentru viaţă, să ne îndrăgostim de tot ceea ce ține de viața, pe care Dumnezeu ne-a dăruit-o fiecăruia în parte. Și de vrem, și de nu vrem, viața este un mare dar de care ne bucurăm clipă de clipă”.

În partea finală a interviului, Episcopul le-a sfătuit pe femeile aflate în criză de sarcină să solicite şi ajutorul unui preot.

„Probabil că se va gândi din oficiu: evident, preotul îmi va propune să nu avortez, iar eu tot singură şi cu toată povara dificultăţilor şi a ruşinii voi rămâne. Dar nu strică să meargă și să-i spună.

E posibil ca acel preot –  cum sunt atâția preoți despre care nu se vorbește şi nici nu sunt mediatizați – să-i spună: eu mă angajez să-ți cresc acest copil. Naște-l, adu-l pe lume, și eu te voi ajuta să-l crești.

Nu deţin nicio statistică, însă, din experiența puțină pe care o am și din relatările celor pe care îi cunosc, majoritatea femeilor, după ce aduc pe lume copilașul, nu mai vor să-l dea nimănui. Deci, atunci când suntem împotriva avortului, începem cu adevărat, să fim pro-viaţă”.

Interviul poate fi lecturat integral pe site-ul Episcopiei Huşilor.

Foto credit: Episcopia Huşilor

Comentarii Facebook


Știri recente