Episcopul Ignatie: Dacă nu le spunem cine a fost Moș Nicolae în mintea copiilor se naște un personaj imaginar

Episcopul Huşilor a atenţionat, în cuvântul rostit joi la hramul mănăstirii Mănăstirea Fâstâci, că este necesar să spunem copiilor cine a fost Moş Nicolae ca în minte lor să nu ia naştere un personaj imaginar.

„Astăzi, din păcate, mulți știu de Moș Nicolae, cumpără daruri, dar nu mai știu nimic despre Sfântul Ierarh Nicolae”, a spus ierarhul.

El a semnalat că „toți mergem, facem cadouri, cumpărăm, le punem copiilor noștri câte ceva în ghetuțe, dar nu le spunem nimic despre cine a fost Moș Nicolae, încât în mintea copilului se naște un personaj imaginar, inventat de părinți ca să mai aibă și ei un motiv să facă un lucru bun, să-și manifeste dragostea”.

„Trebuie să le vorbiți copiilor dumneavoastră despre cine a fost Sfântul Nicolae, ce a făcut el, cine este de fapt Moș Nicolae!”, a subliniat Episcopul Huşilor la hramul mănăstirii vasluiene ocrotite de Sf. Nicolae.

Totodată, ierarhul a explicat că Sfântul Nicolae se bucură de o evlavie foarte mare în rândul credincioșilor pentru că „a întrupat cel mai frumos, în cel mai minunat mod, Evanghelia lui Hristos”.

În continuare Părintele Episcop Ignatie a detaliat alte două calități ce întregesc profilul duhovnicesc al Sfântului Nicolae, blândețea și înfrânarea, informează Eparhia Huşilor.

La finalul Sfintei Liturghii, toți copiii prezenți au primit daruri din partea mănăstirii.

Mănăstirea Fâstâci

Actuala biserică a mănăstirii a fost construită de domnitorul Mihail Racoviţă în anul 1721 (în a treia sa domnie între 1715-1726).

Arhimandritul Ioasaf Blându a construit în 1834 clădirea stăreţiei şi chiliilor, clopotniţa şi zidul înconjurător.

Implicarea statului în reparaţiile bisericii duce la concluzia că după secularizarea averilor mănăstireşti si plecarea călugărilor greci în 1864, a devenit biserică de mir.

După 1990 mănăstirea a fost reînfiinţată ca mănăstire de călugări, dar după 1993 a devenit mănăstire de maici.

Foto credit: Episcopia Huşilor

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns


Știri recente