Episcopul Ignatie: Chipul lumii de astăzi ar arăta altfel, dacă am fi atenți la cuvintele pe care le rostim

Episcopul Ignatie a vorbit despre puterea cuvintelor pe care le rostim, în biserica Parohiei Coroiești, duminică, 16 octombrie.

În Duminica a 21-a după Rusalii a fost citit textul biblic care cuprinde Pilda Semănătorului.

„Din nefericire, Parabola Semănătorului se dovedește a fi extrem de actuală, deși a fost rostită cu aproape 2000 de ani în urma noastră. Trăim într-o eră a inflației cuvântului. Vorbim extraordinar de mult și facem foarte puțin”.

„Cuvântul nostru nu este întărit și vitaminizat de fapte, de aceea nu are consistența, vigoarea și energia de a ne schimba pe noi și pe cei din jurul nostru. Este o simplă emisie fonică, fără să conțină în sine o energie capabilă să disloce inerțiile din sufletul nostru”, a afirmat ierarhul în predica rostită la Liturghie.

El a subliniat că „Pilda semănătorului ne invită să luăm aminte la modul în care folosim cuvintele”.

„Putem răni, putem distruge viața unui om, putem să îi murdărim identitatea, putem să fim superficiali, neluând în seamă cuvântul semenului nostru, care are nevoie de ajutor. Cuvântul nostru poate fi ca niște țepușe care să îl rănească pe cel de lângă noi. Hristos, Logosul întrupat, a rostit această parabolă pentru ca noi să luăm aminte la cuvintele pe care le rostim”.

„Să ne hrănim mintea noastră, dar și pe cea a semenului, cu cuvinte de lumină, de bucurie, care conțin în sine energia de a învia pe cineva care este mort sufletește; de a dărui curaj cuiva care este în deznădejde; de a întrema pe cineva care este anemic din punct de vedere spiritual. Așa ar trebui să fie cuvintele noastre, însă ele nu vor putea mișca viața celor de lângă noi dacă nu sunt dublate de faptă”.

„Părintele Cleopa Ilie avea un cuvânt frumos: cuvântul sună, fapta tună. Fapta este cea care ne trezește la realitatea unei vieți duhovnicești. Chipul lumii de astăzi ar arăta altfel dacă noi am fi atenți la cuvintele pe care le rostim și de care ne folosim pentru a transmite stările noastre lăuntrice și mentalitatea noastră”, a spus Preasfinţia Sa.

Mai înainte de a oficia Sfânta Liturghie, Episcopul Huşilor a resfinţit biserica menţionată. Tot cu această ocazie, ierarhul a sfințit clopotnița și o troiță ridicată în curtea locașului de cult. 

Foto credit: Episcopia Huşilor

Urmăriți-ne pe Twitter: @AgentiaBasilica

Comentarii Facebook


Știri recente