Episcopul Ignatie: Ce înseamnă cuvântul „ler”?

În cuvântul prilejuit de Concertul tradiţional de colinde al Episcopiei Huşilor, Preasfinţitul Părinte Ignatie a explicat însemnătatea cuvântului „ler” foarte prezent în colindele românești.

„Ați putut constata cu foarte multă lejeritate că în majoritatea colindelor revine unul dintre cele mai cunoscute refrene Leru-i Doamne ler. Ce înseamnă acest ler?”, a întrebat Preasfinția Sa.

„Leru-i Doamne ler”, a spus ierarhul,  semnifică „acel Aliluia despre care se vorbește mai precis în cartea Apocalipsei capitolul 19”.

În acest capitol „se vorbește despre nunta Mielului și mireasa care este pregătită, îmbrăcată în porfiră,  toți așteptând junghierea Mielului. Și dintr-odată, din tronul lui Dumnezeu, țâșnește acest aliluia al îngerilor”, a explicat Episcopul Hușilor.

Preasfinția Sa a numit colindele „nuntire a adevărurilor teologice ale Crăciunului cu neamul românesc” pentru că „ori de câte ori cântăm colinde nu facem altceva decât să ne asumăm acea veselie, acel zvâcnit de fericire al îngerilor”

Ierarhul a adresat celor prezenți îndemnul de a trăi bucuria exprimată de colinde:

„Dacă noi am reuși să facem la fel de bine și de competent aceste inserții de veșnicie în timpul nostru, așa cum au reușit cei pe care i-ați auzit, cred că timpul nostru, vremea aceasta pe care Dumnezeu ne-a dat-o pe pământ, ar trece mult mai minunat, mult mai frumos.”

Concertul tradițional de colinde

Concertul de anul acesta a adus în faţa publicului două formaţii corale: Grupul psaltic „Sfânta Mare Muceniţă Chiriachi”, dirijat de Vlad Cosmin Mironescu, şi Corul „Dignus est” al preoţilor din Episcopia Huşilor, dirijat de părintele Adrian Buimac.

Episcopul Hușilor a mulţumit grupurilor corale şi celor doi dirijori pentru programul deosebit şi pentru tot efortul de pregătire.

De asemenea, în catedrala din Huși a interpretat colinde solista de muzică populară Raluca Radu, informează Doxologia.

Foto credit: Doxologia

Comentarii Facebook


Știri recente