Episcopul Ignatie către tinerii din Eparhia Hușilor: Fericirea implică asumarea și practicarea anumitor virtuți

„Hristos ne dă impulsul lăuntric să conștientizăm că a fi fericiți implică asumarea și practicarea anumitor virtuți”, le-a explicat marți Episcopul Ignatie celor 350 de tineri prezenți la Mănăstirea vasluiană „Podromița”, cu ocazia încheierii proiectului eparhial „Luna pastorației copiilor și tinerilor”.

Episcopul Hușilor a vorbit la Sfânta Liturghie despre textul evanghelic referitor la Predica de pe Munte a Mântuitorului și a explicat semnificațiile fericirilor expuse.

„Dacă noi reușim să împlinim Fericirile, să le asumăm la nivelul vieţii personale, ne îndumnezeim. Împlinind și practicând Fericirile, așa cum Domnul le-a rostit în Predica de pe Munte, putem accede la o viaţă duhovnicească profundă și ne putem legitima, la modul real, ca fiind cetăţeni ai Împărăţiei Cerurilor”.

Potrivit ierarhului, fericirile concentrează mai multe virtuți, precum smerenia, blândețea, curăția inimii, atitudinea împăciuitoare și milostenia.

Virtutea smereniei, a reliefat Preasfinția Sa, se referă la „faptul de a avea conștiința că totul depinde de bunul Dumnezeu”.

„Noi nu suntem siguri pe absolut nimic din viaţa noastră, oricât de mult am fi îndemnaţi a ne încrede în noi înșine. Totul este atât de fragil și ușor răsturnabil, de aceea noi ne încredem în Dumnezeu”.

„Ni se cere o inimă curată, frumoasă, împodobită cu lumina harului necreat, o inimă care să aibă întotdeauna disponibilitatea de a-i primi pe cei care au nevoie să se odihnească în noi, ca într-un han – așa cum a fost odihnit cel rănit din Pilda samarineanului milostiv”.

Despre semănarea urii și a minciunii în mediul online

În opoziție cu „duhul împăciuitor”, le-a explicat tinerilor Preasfințitul Părinte Ignatie, se află un duh al urii și al minciunii, cultivat prin anonimitatea oferită de mediul virtual.

„Unde devenim noi făcători de zâzanie și de răutate? În mediul virtual, sub diferite conturi false, anonime, pe reţelele de socializare sau pe site-uri, unde ne putem ascunde și putem spune ce vrem, orice minciună, despre oricine, doar cu gândul că, aruncând-o în spaţiul public, poate va fi cineva care va crede ceea ce noi spunem”.

„Suntem îndemnați de Domnul să însetăm după dreptate, dar nu în sensul justiţiar al cuvântului, ci dreptatea care înseamnă a acorda fiecăruia ceea ce i se cuvine, în duh de blândeţe și foarte multă pace, nu în duh de război și de revanșă – aceea nu este o sete după dreptate, ci, dimpotrivă, este o sete după răzbunare, pe care încercăm să o fardăm sub chipul dreptăţii”.

„Hristos, în Fericirile din Predica de pe Munte, ne îndeamnă să ni le asumăm, să le trăim la nivelul vieţii noastre personale, să căutăm, pe cât ne stă în putinţă, să le multiplicăm, să devină sensul vieţii noastre, preocuparea majoră a existenţei noastre”, a adăugat ierarhul.

„Să căutăm să fim smeriţi, blânzi, cu inimă curată, cu duh împăciuitor, cu milostivire și îndurare, cu sete de dreptate (nu în sens de a fi justiţiar) și, desigur, cu răbdare, atunci când suntem prigoniţi pentru credinţă și pentru numele lui Hristos”, le-a transmis la final Episcopul Hușilor.

„Luna pastorației copiilor și tinerilor”

La ediția de anul acesta a proiectului „Luna pastorației copiilor și tinerilor”, desfășurat în perioada 27 aprilie – 5 iunie, au fost implicate în total 60 de parohii din cele trei protopopiate al eparhiei. Proiectul a urmărit intensificarea pastorației copiilor și tinerilor din parohiile vasluiene.

„Dezideratul nostru este să îi apropiem pe elevi de Sfintele Taine ale Bisericii, să redescopere prin pastorația unită cu educația nonformală frumusețea Bisericii noastre. Lucrul acesta nu este tocmai greu, iar preoții care se implică constant ne oferă cel mai frumos exemplu”, au transmis reprezentanții Episcopiei Hușilor.

La finalul slujbei, Preasfințitul Părinte Ignatie a oferit premii în bani și cărți celor 20 de tineri olimpici, participanți la faza națională a Olimpiadei de Religie și a Olimpiadei interdisciplinare Cultură și spiritualitate, și profesorilor coordonatori cărți.

Foto credit: Episcopia Huşilor


Știri recente