Episcopul Ignatie: Când ne stăpâneşte o patimă, nu mai suntem oameni liberi – Salvarea este Dumnezeu

„Când ne stăpâneşte o patimă, nu mai suntem oameni liberi. Salvarea este Dumnezeu”, le-a spus duminică Episcopul Ignatie al Hușilor credincioșilor Parohiei Deleni.

„Hristos este Cel care ne scapă din orice fel de stăpânire a păcatelor. Când păcatele pătrund în noi şi le agreăm, devine foarte greu să mai renunţăm la ele, să divorţăm de ele. Devin comoara ta, realităţile în care investeşti cel mai mult. Să nu-i judeci pe cei din jur, când vezi că se luptă cu un păcat”, a explicat Preasfinţia Sa.

Episcopul a oficiat Sfânta Liturghie în timpul căreia a hirotonit în preot pe diaconul Octavian Simion care a devenit noul paroh, iar tânărul teolog Ştefan Cozma a fost hirotonit diacon, potrivit informaţiilor publicate pe site-ul oficial al Eparhiei.

În cuvântul său, ierarhul le-a vorbit celor prezenţi despre ce înseamnă a fi posedat de cel rău şi care sunt consecinţele.

„Ori de câte ori lăsăm ca puterea celui rău să intre în noi, nu mai suntem oameni liberi, nu ne mai putem exercita libertatea, devenim sclavii celui rău. Un mare gânditor crestin a spus că cea mai mare viclenie a diavolului este să te facă să crezi că el nu există. Astfel, poate să lucreze în clandestinitate. Tu nu eşti atent la forţele răului, nu consideri că pot fi un pericol spiritual pentru tine, iar ele intră în tine”.

„Astfel, diavolul poate lucra cu multă dexteritate în vieţile noastre. Fiecare păcat, fiecare viciu are în spatele lui un duh rău. Câte patimi ne locuiesc, atâtea duhuri rele ne stăpânesc şi nu mai suntem oameni liberi”, a spus Preasfinţia Sa.

Episcopul Huşilor a făcut menţiunea că avem posibilitatea de a ne apăra de cel rău întrucât „Dumnezeu a sădit în fiecare dintre noi darul libertăţii, capacitatea firească de a fi liberi”.

„De noi depinde cum ne exercităm această libertate. Dacă lăsăm păcatele, viciile, să vină în noi, nu mai putem să ne manifestăm ca oameni liberi”.

„Viciile fac să se modifice structural realitatea la nivelul minţii noastre. Nu mai reuşim să vedem realitatea asa cum Dumnezeu a lăsat-o, ci o vedem deformată, strâmbă. Cu multă smerenie şi cu voinţă putem să devenim oameni liberi”.

„Omul liber de păcate are o mare limpezime a minţii şi poate lua deciziile cele mai înţelepte”, a evidenţiat Preasfinţitul Părinte Episcop Ignatie.

Foto Credit: Episcopia Huşilor

Comentarii Facebook


Știri recente