Episcopul Ieronim: Sf. Ioan Botezătorul era un aspru mustrător al relelor moravuri

În omilia sa din 29 august 2018, rostită la biserica Boteanu – Ienii din Capitală de sărbătoarea Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul, Preasfințitul Părinte Ieronim, a atras atenția credincioșilor că sfântul „era un aspru mustrător al relelor moravuri”.

Ierarhul a evidențiat că această mustrare a moravurilor „a ajuns până la Irod și la soția sa Irodiada, iar ea pentru că era mustrată de trăire în incest, l-a urât pe Sfântul Ioan”, fapt care i-a adus și sfârșitul prorocului.

Tatăl său Zaharia a murit ca martir al Vechiului Testament, omorât între templu și altar și această vocație martirică avea să o aibă și fiul său Prorocul Ioan Botezătorul, a subliniat Preasfinția Sa.

Preasfinția Sa a precizat că Mântuitorul s-a întristat de moartea Înaintemergătorului său:

Deși „Mântuitorul Iisus Hristos s-a întristat de acest martiriu al Sfântului Ioan, întristarea aceasta era una pământească pentru că sfântul nu a făcut altceva decât să se mute în veșnicie” a punctat Episcopul Ieronim.

Ierarhul a atras atenția că tocmai de aceea sărbătoarea de astăzi nu este este motiv de întristare „cum nu este nici mutarea la cer Maicii Domnului, nici moartea martirilor, sau a alor sfinți din viața Bisericii, pentru că sfârșitul vieții pământești este începutul vieții cerești, este mutarea la viața cea veșnică”.

Vorbind despre persoana biblică a Sfântului Ioan Botezătorul, Preasfințitul Părinte Ieronim a evocat „înălțimea duhovnicească deosebită” la care a ajuns „ducând o viața aspră pe care evangheliștii nu o trec cu vederea, ci ne fac să înțelegem că era îmbrăcat cu cele mai aspre haine care se pot cose din păr de cămilă, fiind încins cu curea, semn al înfrânării poftelor și  hrănindu-se cu darurile pustiei, cum aveau să se hrănească mai târziu sfinții pustnici ai Noului Testament”.

La final, ierarhul a transmis credincioșilor faptul că „suntem chemați de glasul acestui proroc să fim cu luare aminte la legea lui Dumnezeu care reglementează viața noastră spirituală și morală.

După Sfânta Liturgie, credincioșii au asistat la sfințirea Centrului pastoral-cultural Sfântul Ioan Iacob Hozevitul de la Neamţ oficiată de Preasfințitul Părinte Ieronim, Episcop vicar patriarhal.

Pentru mai multe imagini de la Sfânta Liturghie accesați acest link.

Foto credit: Mircea Florescu/ Basilica.ro

Comentarii Facebook


Știri recente

Muzeu băcăuan dedică o expoziție Mănăstirii Bogdana de pe Valea Trotușului, unde a fost stareț Sf. Teodosie de la Brazi

Complexul Muzeal „Iulian Antonescu” Bacău, în parteneriat cu Arhiepiscopia Romanului și Bacăului, a inaugurat joi expoziția foto-documentară „Istorie, Sfințenie și Moștenire: Mănăstirea Bogdana”. Au fost expuse fotografii, manuscrise, documente, obiecte liturgice și de cult și icoane, precum și…