Episcopul Ieronim al Daciei Felix, prima Pastorală de Paști: Lumina lui Hristos nu este doar cunoaștere, ci și transfigurare

„Praznicul și bucuria Învierii Domnului încep cu această invitație lămurită și neșovăitoare de a primi Lumina, fizic și duhovnicește, de a aprinde candelele noastre din făclia purtată de preoți și, mai cu seamă, de a ne împărtăși duhovnicește de Hristos, Luminătorul mântuirii noastre, Cel Care «din mormânt, cu trupul, tuturor a strălucit»”, scrie Episcopul Ieronim al Daciei Felix în prima sa Pastorală de Paști.

„Observăm și mărturisim prin frumoasele cântări ale Bisericii că, prin Învierea Sa din morți, Mântuitorul luminează toate; Hristos Înviat risipește întunericul și îl desparte pe acesta de lumină ca un Dumnezeu, dăruindu-ne tuturor «lumina vieții»”.

În continuare, ierarhul Daciei Felix explică ce înseamnă lumina vieții: „Înseamnă cunoaștere sau revelare, dar totodată și conștientizarea și asumarea a ceea ce ni s-a arătat”.

„În sens fundamental, prin această metaforă ni se descoperă că lumina este ea însăși izvorul vieții sau al viețuirii. Hristos, Mântuitorul Înviat din mormânt, este Lumina vieții, după cum El Însuși ne mărturisește în Sfânta Evanghelie după Ioan.”

„Pentru a nu umbla în întuneric, nu este de ajuns să ni se descopere și să vedem Lumina. Noi nu suntem niște simpli spectatori ai Luminii, ci ne dorim cu toată ființa noastră ca întreaga noastră existență să fie pătrunsă de Lumină, să se desfășoare în Lumină”, precizează Preasfinția Sa.

„Creștinii nu se mulțumesc doar cu a privi Lumina, ci au nevoie să participe și să se miște în Lumină, pentru că nimic nu este mai dificil decât a rătăci în întuneric.”

„Pentru a ne bucura de prezența Luminii este impetuos necesar să stăm sau să rămânem în Lumină, să urmăm Luminii, adică lui Hristos, să lăsăm Lumina să ne lumineze existența, pentru că așa precum lumina împrăștie întunericul și ne descoperă bogatul orizont al cunoașterii, tot așa și Hristos ne luminează prin harul Său cel Sfânt calea către mântuire, risipind întunericul păcatelor și al morții”, continuă părintele episcop.

„Prin urmare, lumina nu este doar cunoaștere, revelație, ci și schimbare, transformare, transfigurare.”

„În sens creștin duhovnicesc, Lumina, Care este Hristos, Soarele Dreptății, se revarsă asupra oamenilor și are un rol formator, modelator. Din dragoste nețărmurită față de oameni, Hristos Înviat ni se revelează ca Lumină și ne invită să devenim fii ai Luminii.”

„Hristos ne oferă lumina Sa pentru că ne iubește. Jertfa Sa este dovada concretă a iubirii lui Dumnezeu față de oameni. Iar dacă ne iubește, Hristos Dumnezeu nu doar că ne-a salvat din ghearele morții, dar ne și ajută să ajungem la limanul mântuirii”, adaugă Preasfințitul Părinte Ieronim.

„Prin urmare, El este Lumina noastră, dar și prietenul nostru; El ne luminează calea către îndumnezeire, dar ne și ajută prin Harul Său cel Sfânt de a parcurge acest drum, sprijinindu-ne și învățându-ne să ne ferim de accidente, de abateri, de suferința patimilor. Hristos are puterea de a face din noi făclii de lumină, și anume mărturisitori ai Săi și moștenitori ai Împărăției Sale.”

„Ne rugăm cu multă speranță lui Hristos, «Înțelepciunea și Cuvântul lui Dumnezeu și Puterea (…) Care a făgăduit să fie cu noi, cu adevărat, până la sfârșitul veacului» (Cântarea a IX-a, Canonul Învierii), să vă ocrotească, să vă binecuvânteze cu darurile Sale cele multe și să vă dăruiască neîncetat lumina Sa cea mântuitoare, spre dobândirea Împărăției lui Dumnezeu”, încheie Episcopul Daciei Felix.

Foto credit: Arhiva Basilica.ro

Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews

Comentarii Facebook


Știri recente