Episcopul Hușilor ne învață cum putem ajunge „oameni de lumină”

Părintele Episcop Ignatie a vorbit celor prezenți joi, la hramul Mănăstirii „Schimbarea la Faţă” din Huşi, despre modul în care noi putem ajunge „oameni de lumină”.  

„Prin credinţă, prin jertfă şi prin dragoste putem ajunge oameni  de lumină”, a spus Preasfinţia Sa.

Câtă nevoie este să sporim în lumină, să devenim oameni de lumină pentru cei din jurul nostru! Devenim astfel prin fervoarea credinţei, prin frumuseţea şi autenticitatea mărturisirii şi prin curăţenia dragostei noastre faţă de Hristos.

Părintele Episcop Ignatie a explicat că sărbătoarea Schimbării la Faţă este una a luminii, deoarece „Dumnezeu-Omul, Iisus Hristos, Logosul întrupat, îşi dezvăluie dumnezeirea Sa, slava Sa, lumina Sa necreată, în faţa ucenicilor Săi”.

„Exprimarea S-a schimbat la Faţă înseamnă că Hristos S-a arătat ucenicilor într-un fel în care ei nu Îl puteau vedea zi de zi. Ţinea ascunsă slava dumnezeirii, nu o lăsa să strălucească în toată splendoarea ei, pentru că omul nu ar fi putut să Îl privească”.

Prin rugăciune, prin asceză şi Euharistie, oamenii se pot face părtaşi luminii necreate, a subliniat Episcopul Huşilor.

„Apostolii au primit în dar lumina, aşa cum primesc toţi sfinţii care se îndeletnicesc cu rugăciunea. Sfântul Ioan Damaschin ne spune că «rugăciunea este cea care ne arată lumina». Cu cât un om se roagă mai mult, cu atât se face părtaş la lumina cea dumnezeiască”.

„Rugăciunea este cea care ne învredniceşte să vedem lumina necreată. Darul rugăciunii îl primim prin împărtăşirea cu Trupul şi Sângele lui Hristos şi prin nevoinţa noastră”.

Aşezământul monahal aflat în apropierea pădurii Dobrina a fost înfiinţată în luna aprilie 1966, pe fosta proprietate a omului de cultură Mihail Ralea.

Foto credit: Arhivă Episcopia Huşilor

Comentarii Facebook


Știri recente

Patriarhul Daniel: Sărbătoarea Sf. Ap. Andrei este confirmarea credinței apostolice a poporului român (Text integral)

Predica Preafericitului Părinte Daniel la sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei, cel întâi chemat, Ocrotitorul României, rostită în Paraclisul istoric „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Reședința Patriarhală, 30.11.2023. Text revizuit de autor: Sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei, cel întâi…