Episcopul Hușilor, la Constanța: Etape de urmat pentru a reuși să împlinim porunca iubirii

Episcopul Hușilor a slujit duminică la Constanța, în Biserica „Buna Vestire”. Ierarhul le-a vorbit constănțenilor prezenți la Sfânta Liturghie despre etapele pe care Domnul ne învață să le urmăm pentru a reuși să împlinim porunca iubirii.

PS Ignatie a spus că textul evanghelic al Duminicii a 19-a după Rusalii ne vorbește despre două trepte (modalități) de a ne raporta la cei din jurul nostru, la semenii noștri.

Prima treaptă

„Prima treaptă (modalitate) este cea în care Hristos ne spune să ne comportăm cu semenii noștri în același fel cum ne-ar plăcea nouă să fim tratați. Adică, cu ce măsură ne evaluăm, pe aceeași să o aplicăm și celor din jurul nostru”.

„Constatăm, cu foarte mare ușurință, că nu reușim să ne încadrăm în această cerință a Domnului Hristos. Suntem foarte deficitari când vine vorba de momentele în care noi dăruim semenilor noștri, în care ne comportăm așa cum am vrea să fim, noi înșine, tratați”, a semnalat Preasfinția Sa.

„Sunt mult mai multe momentele în care nu reușim să fim cel puțin echitabili. Dacă, de pildă, celălalt ne iubește și ne dă o stare de satisfacție sufletească, de mulțumire, noi, probabil, nu răspundem în același fel. Dimpotrivă, sunt destule situațiile în care noi suntem ingrați, nerecunoscători față de cei care ne-au făcut bine și ne-au valorizat, oferindu-ne dragostea lor”.

„Hristos ne pune înainte această treaptă (modalitate), îndemnându-ne să fim cu mare luare aminte, să dăruim celor din jurul nostru, ca stare de sentimente, de comportament, ca mod de relaționare, cel puțin cum am vrea noi să fim noi tratați”.

„Din păcate, nu reușim acest lucru. Noi am vrea doar să fim iubiți, valorizați, să ne fie «gâdilat» orgoliul, iar noi să nu dăm nimic în schimb”.

„Hristos îi numește «păcătoși» pe cei care dăruiesc dragoste celor care îi tratează tot cu dragoste”.

„Ne întrebăm, fiecare dintre noi, unde ne situăm, când noi nu reușim să le dăruim iubirea noastră nici măcar celor care ne iubesc? Nu reușim să dăruim bunătate, deschidere și disponibilitate nici măcar celor care ne dăruiesc lumina inimii lor”.

„Ce ar putea să fie mai prejos decât statutul de «păcătos»? Este «inumanul»”.

Episcopul Hușilor a spus că ori de câte ori nu reușim să răspundem la dragoste tot cu dragoste, ne dezumanizăm, ne degradăm din punct de vedere spiritual.

A doua treaptă

Preasfinția Sa a precizat apoi a doua treaptă a raportării față de semeni.

„Următoarea treaptă la care ne invită Hristos să luăm aminte și să încercăm, pe cât ne stă în putință, să o împlinim, este cea prin care ni se cere să iubim pe vrăjmașii noștri, să le facem bine celor care ne fac rău, ca în felul acesta să ne asemănăm cu Dumnezeu, Cel care este bun cu cei nemulțumitori și răi”.

„Noi spunem că această poruncă – a iubirii vrăjmașilor – este una foarte grea, aproape imposibil de împlinit”.

„Cum să-l iubim pe cel care ne calomniază, pe cel care ne desființează din punct de vedere moral, ne bârfește, ne murdărește identitatea, este nerecunoscător când îi dăruim numai dragoste? Omenește vorbind, am spune că este imposibil”.

Această poruncă – a continuat părintele episcop – nu este imposibilă pentru oameni că, altfel, Hristos nu ne-ar fi îndemnat acest lucru.

„Hristos nu ne dă porunci imposibile, pe care noi să nu le putem împlini niciodată sau pe care să nu reușim să le transpunem în faptă”.

„Această poruncă ni se pare imposibilă, foarte greu de asumat și de împlinit, pentru că ura este imensă în sufletul nostru – ură față de cel care ne-a greșit și s-a comportat într-o manieră degradabilă”, a explicat PS Ignatie.

„Trebuie să luăm aminte la treptele despre care ne vorbește Hristos în ceea ce privește modul de a ne raporta la cei din jurul nostru, să ținem cont de ele etapizat. Întâi să facem efortul – «ceea ce vreți să vă facă vouă oamenii, același lucru să încercați să-l faceți și voi», iar următoarea treaptă (etapă) – a iubirii vrăjmașilor – ne va fi mult mai ușoară”, a concluzionat ierarhul.

Vezi mai multe imagini de la eveniment pe site-ul oficial al Episcopiei Hușilor.

Foto credit: Episcopia Hușilor

Comentarii Facebook


Știri recente