Episcopul Huşilor despre Mitropolitul Veniamin Costachi: s-a impus în conştiinţa contemporanilor săi ca un om foarte smerit

La Roșiești, judeţul Vaslui, a avut loc sâmbătă simpozionul „Mitropolitul Veniamin Costachi – 250 de ani de la naștere”, unde Episcopul Huşilor l-a apreciat pe marele ierarh ca fiind „un om foarte smerit”.

Simpozionul a fost organizat de Consiliul Județean Vaslui, Biblioteca „Nicolae Milescu Spătaru”, Primăria Roșiești şi Parohia Roșiești, sub patronajul Episcopiei Hușilor.

Evenimentul a început cu o slujbă de pomenire pentru Mitropolitul Veniamin, săvârșită la biserica din sat, scrie site-ul oficial al Eparhiei.

În cuvântul adresat celor prezenţi, Preasfințitul Părinte Ignatie a remarcat o parte din calităţile Mitropolitului Veniamin care au stat la baza alegerii sale ca Episcop.

„În Gramata de întronizare erau subliniate trei calităţi ale Mitropolitului Veniamin Costachi, pomenit astăzi: el s-a impus în conştiinţa contemporanilor săi ca un om foarte smerit. Cel care îl întâlnea simţea că stă în faţa unui om bun, a unui om sfânt”.

„A doua calitate este legată de pregătirea intelectuală: Mitropolitul Veniamin a fost un om foarte bine pregătit, încât s-a impus în faţa contemporanilor săi ca un om care avea cea mai mare autoritate intelectuală”, a spus Preasfinţia Sa.

Cea de a treia calitate surprinsă de documentul de numire ca Episcop al Huşilor este „cea a unui om foarte îmbunătăţit”.

„Aceasta înseamnă că el a trăit în bunătate şi îmbunătăţirea aceasta interioară a sufletului vine din foarte multă rugăciune”, potrivit ierarhului.

A urmat apoi ceremonia dezvelirii și sfințirii plăcii comemorative amplasate sub bustul vrednicului de pomenire Mitropolitul Veniamin, monument aflat în curtea şcolii din localitate, instituţie care îi poartă şi numele.

De aici, Ierarhul Huşilor, împreună cu preoții, invitații și numeroşi participanţi, au plecat în procesiune către centrul satului unde a fost sfințită o Troiță.

Simpozionul propriu-zis s-a desfășurat în curtea Primăriei Roșiești pe o scenă amenajată.

Au luat cuvântul: Preasfinţitul Părinte Episcop Ignatie, academicianul Valeriu Matei de la Chișinău, academicianul Ion Hadârcă, pr. prof. dr. Ion Vicovan – decanul Facultăţii de Teologie din Iaşi, prof. Cătălin Turliuc, prof. Elena Monu și prof. Costin Clit.

Comunicarea Părintelui Episcop Ignatie s-a intitulat: „Mitropolitul Veniamin Costachi – artizanul restaurării limbii române prin folosirea principiului «echivalenţei dinamice»”.

Foto Credit: Episcopia Huşilor

Comentarii Facebook


Știri recente