Episcopul Hușilor despre Arhimandritul Mina Dobzeu: Nu a pus nimic mai presus de mărturisire

„Părintele Mina nu a pus nimic mai presus de mărturisire, de credința în Hristos – nici viața personală, nici pregătirea intelectuală, absolut nimic”, a spus Episcopul Ignatie al Hușilor în predica rostită miercuri după parastasul oficiat pentru Arhimandritul Mina Dobzeu.

Episcopul Ignatie al Hușilor a săvârșit un parastas la mormântul Arhimandritului Mina Dobzeu de lângă Catedrala Episcopală la 5 ani de la trecerea la viața veșnică.

În predica rostită după parastas, Episcopul Hușilor a evidențiat dimensiunea mărturisitoare și curajul de care a dat dovadă Părintel Mina Dobzeu.

„Ne aflăm în jurul mormântului celui care a fost unul dintre mărturisitorii credinței în Hristos, în vremuri ostile acesteia. Conform cercetătorilor care s-au aplecat asupra biografiei părintelui Mina Dobzeu, viața acestuia, în integralitatea ei, a coincis cu una dintre virtuțile pe care le punea în evidență ucenicul său, părintele Nicolae Steinhardt – curajul”.

Preasfințitul Părinte Ignatie a explicat că Părintele Mina „este un caz nu atât singular, din istoria Bisericii noastre, cât unul atipic, în sensul că a opus rezistență față de regimul comunist prin scrisori, prin cuvânt, prin foarte multe manifeste, pe care le-a scris și le-a afișat, fie pe gardurile Mănăstirii Brădicești, în anul 1948, fie le-a trimis direct celui care încarna tot ceea ce este rău, Nicolae Ceaușescu”.

Episcopul Hușilor a amintit că Părintele Mina Dobzeu este cel care l-a botezat pe Nicolae Steinhardt în închisoare, după cum mărturisește autorul „Jurnalului Fericirii”.

„Pentru părintele Mina, totul gravita în jurul credinței în Hristos, lucru pe care îl mărturisește, cu asupra de măsură, părintele Nicolae Steinhardt, în Jurnalul fericirii”.

„Dacă veți reciti paginile care vorbesc despre părintele Mina, „botezătorul” marelui om de cultură, părintele Nicolae Steinhardt, veți vedea că părintele Mina a avut o fibră morală incasabilă, care ieșea în evidență prin tot ceea ce mărturisea, prin slujirea lui în viața Bisericii”, a subliniat Preasfinția Sa.


Duhovnic și mărturisitor al credinței creștine în vremuri de prigoană, Părintele Mina Dobzeu și-a legat numele de Mănăstirea „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” – Catedrala Episcopală din Huși, unde a viețuit vreme de aproape 49 de ani, fiind și stareț, vreme de un deceniu (1978-1988), al acestui așezământ.

Foto credit: Episcopia Hușilor

Comentarii Facebook


Știri recente