Episcopul Hușilor denunță o formă actuală a demonizării: Să sabotezi permanent binele, din invidie și răutate

„Una dintre formele de demonizare contemporană este să sabotezi permanent binele, din invidie și din foarte multă răutate”, a subliniat Episcopul Ignatie al Hușilor duminică vorbind despre vindecarea demonizaților din Gadara.

Preasfinția Sa a afirmat că că diavolul este cel care, permanent, sabotează binele:

„În general, oamenii care se comportă ca demonii nu suportă binele în nicio circumstanţă. Oriunde văd binele, caută, cu viclenie și cu o inteligenţă malefică, să-l deformeze. Caută să murdărească identitatea celui care săvârșește binele”, a spus PS Ignatie

„Dacă ne uităm puţin în mediul virtual, pe reţelele de socializare, de care ne folosim cu toţii, vom vedea câtă răutate și câtă posesiune de vicii dovedesc cei care, cu multă ușurinţă, aruncă cu mocirlă în semenii lor, murdărindu-i, mototolindu-le și fărâmându-le identitatea”.

„Ei nu au curajul de a-și face văzută identitatea. Sub masca anonimatului, deversează din ei tot ceea ce este mai rău și îi împroașcă pe toţi cei pe care îi urăsc și nu îi suportă”.

„Diavolul nu se bucură în niciun fel când noi facem binele, așa cum nu s-au bucurat nici locuitorii ţinutului Gadarei, când au văzut că Hristos le-a stricat puţin socotelile și i-a deranjat din confortul lor”.

Fake News, Conspirații

Ierarhul a constatat că din nefericire, păcatul sabotării binelui se găsește pretutindeni și a încadrat aici fenomenul fake news.

„Când căutăm cu orice preţ să minţim, să manipulăm datele unei realităţi despre care știe și conștiința noastră că sunt exact așa cum le vedem și le constatăm în jurul nostru, când le deformăm, când schimbăm câte ceva (foarte minuscul), de fapt am început să devenim demoni, să intrăm sub influenţa celui rău”.

„Se vorbește foarte des despre conspiraţii, despre fake-news, despre realităţi care sunt falsificate, însă nu într-o manieră grosolană, încât să-ţi dai seama că acolo este o mare minciună și o imensă eroare, ci sunt falsificate foarte fin, extrem de rafinat, și puse la un loc cu adevărul, pentru ca, mai apoi, să fie aruncate în spaţiul public, prin reţelele de socializare, televiziune sau mass-media scrisă. Şi fiecare crede ce vrea”.

„Aceasta-i șmecheria diavolului – el amestecă adevărul cu minciuna: pune un pic de minciună și mai mult adevăr, încât puţinul acela de minciună să răstoarne tot adevărul, și fiecare să interpreteze, să-și asume ceea ce este prăvălit în spaţiul public, după cum consideră, după mintea lui”.

„De pildă, când se spune o minciună despre o anumită persoană care, să spunem, trăiește în Maramureș, iar noi suntem în Moldova, o vedem rostogolită în spaţiul public, și vom rămâne cu imaginea și cu informaţia pe care o avem, dar lucrurile pot sta altfel. De ce? Pentru că cineva s-a gândit, invidiindu-l pe acel om, să scoată o minciună, o mică calomnie, care să zdruncine tot adevărul despre acea persoană”.

„Şi noi, ce facem? Din mâinile noastre pleacă un click prin care, fie distribuim minciuna – poate nu știm că este minciună, dar ne dăm seama că este ceva rău acolo –, fie dăm un like și, în felul acesta, devenim ‹partenerii› răspândirii unei minciuni sau unei situaţii care sabotează binele și îl face să dispară. Noi vom rămâne doar cu răul pe care l-am citit”.

„Să ne ajute Domnul să sporim binele, să devenim noi înșine cei care slujim, cu toată fiinţa noastră, binele. În felul acesta, Îl vom sluji pe Dumnezeu!”, a îndemnat părintele episcop.

PS Ignatie a slujit duminică la parohia Hârsova din județul Vaslui. Vezi mai multe detalii pe site-ul oficial al eparhiei.

Foto credit: Episcopia Hușilor

Comentarii Facebook


Știri recente