Episcopul Europei de Nord s-a întâlnit cu studenții din Iași. Ierarhul le-a vorbit despre bunătate și milostenie

Preasfințitul Părinte Macarie, Episcopul Ortodox Român al Europei de Nord, s-a întâlnit marți și miercuri cu studenții din Iași. Bunătatea și milostenia au fost temele principale ale discuțiilor purtate cu membrii ASCOR și ATOR, dar și cu alți tineri.

La invitația ASCOR Iași, PS Macarie a conferențiat marți seară în Aula Magna a Universității „Alexandru Ioan Cuza”, iar miercuri s-a rugat cu tinerii în cadrul Liturghiei Darurilor Înainte Sfințite în Biserica „Sfântul Sava cel Sfințit”.

„Poate vă întrebați «ce înseamnă să fii bun?». Răspunsul îl găsim în câteva expresii foarte frumoase și adânci pe care le-am primit de la înaintașii noștri despre această virtute a bunătății”, a spus Părintele Episcop în cadrul conferinței intitulate „Bunătatea – virtutea uitată a creștinilor”.

„În popor se spune «acest om este bun ca pâinea caldă». Această trimitere are și conotații euharistice. Dacă ești bun, ești bun în Dumnezeu, iar dacă ești ca pâinea caldă, aceasta este cea pe care o primești în Sfânta Liturghie, Pâinea Vieții, Trupul Mântuitorului Iisus Hristos. Poporul îl mai numea «om de inimă» sau «omul lui Dumnezeu», fiindcă cine este bun, este asemenea lui Dumnezeu”, a continuat Preasfinția Sa.

Evenimentul a fost transmis live de Doxologia.

La Sfânta Liturghie, ierarhul a slujit împreună cu un sobor de clerici din care au făcut parte Arhim. Nicodim Petre, consilierul Sectorului de misiune și Pr. Narcis Axinte, consilierul Sectorului social al Arhiepiscopiei Iașilor.

„Este important să-l încurajăm pe cel deznădăjduit, să alinăm suferința celui care suferă” a fost mesajul adresat tinerilor în cadrul ceremonialului liturgic.

Prin raportare la îndemnurile Părintelui Arsenie Papacioc, PS Macarie le-a vorbit despre pocăință, participarea la Sfânta Liturghie și milostenie.:

„În primul rând, Părintele Arsenie Papacioc îi îndemna să se pocăiască de păcatele lor și să se mărturisească de gândurile care îi împovărează și îndepărtează de Hristos. Spovedania trebuie să fie deplină, fiecare să se străduiască să-și mărturisească înaintea Mântuitorului Hristos prin duhovnicul lor toate păcatele pe care le-au săvârșit.

În al doilea rând, părintele Arsenie îi îndemna pe ucenici să participe la Sfânta Liturghie, mai ales în sărbători și duminica, și de fiecare dată să aducă ofrandă la altar și pentru cei care sunt în mare suferință, trupească sau sufletească.

Al treilea sfat pe care îl dădea neîncetat era îndemnul la milostenie, cea materială și duhovnicească. Să dăm un bănuț celui neajutorat sau o haină, însă tot atât de important este să-l încurajăm pe cel deznădăjduit, să alinăm suferința celui care suferă.”

Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost oferite de tineri din parohie împreună cu membrii ASCOR și ATOR.

PS Macarie se va întâlni joi și cu studenții din București. Evenimentul va avea loc în Aula Magna a Facultății de Drept. Detalii aici.

Foto & video credit: Doxologia.ro

Comentarii Facebook


Știri recente