Episcopul Emilian Birdaș a fost comemorat la Caransebeș

La 18 ani de la trecerea la cele veșnice, vrednicul de pomenire, Emilian Birdaș, episcopul Caransebeșului (1994-1996) a fost comemorat la Caransebeș, în biserica „Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul”, care-i adăpostește mormântul. La orele dimineții, Preasfințitul Părinte Lucian Episcopul Caransebeșului înconjurat de un sobor de preoți și diaconi a slujit Sfânta Liturghie, în cadrul căreia a hirotonit pe diaconul Marius Negoiță întru preot pe seama filiilor Celnic și Brădet din Anina, Protopopiatul Reșița și întru diacon pe teologul Mihail Lixeanu, după cum ne-au transmis Pr. Alin Câmpean și Darius Herea.

După oficierea Sfintei Liturghii, s-a slujit, în prezența membrilor Permanenței Consiliului Eparhial și a mai multor credincioși, Parastasul pentru episcopul adormit, Emilian Birdaș.

„În februarie 1949 episcopul-martir al Caransebeșului, Veniamin Nistor pleacă din cetatea Caransebeșului cu domiciliu forțat la Alba Iulia, datorită regimului comunist care a desființat eparhia Banatului de Munte. Cu un dor după Episcopia Caransebeșului moare la Alba Iulia în 1963. Tot din cetatea Bălgradului în 1994, după un popas la Arad de trei ani și jumătate, vine ca arhipăstor episcopul vrednic de amintire și de pomenire, Emilian Birdaș. Suntem siguri că episcopul Emilian s-a rugat la mormântul episcopului Veniamin Nistor înmormântat la schitul Sf. Ioan Botezătorul” și „Sfântul Lazăr” de lângă Alba Iulia. Nu știa Preasfințitul Emilian că va ajunge la Caransebeș episcop dar Dumnezeu cel care știe gândurile noastre a știut că după o vreme episcopul Emilian va ajunge în locul de unde a plecat în surghiun episcopul-martir Veniamin Nistor. Cetatea Reîntregirii, cetatea Bălgradului l-a primit pe Veniamin Nistor iar după Revoluția din 1989 aceeași cetate a Reîntregirii ne-a trimis aici la Caransebeș un episcop” a precizat Preasfințitul Părinte Lucian în cuvântul de învățătură.

În aceeași zi, în grădina Centrului Eparhial din Caransebeș, în amintirea episcopului Emilian Birdaș, primul ierarh de la reactivarea Episcopiei Caransebeșului, care obișnuia să-și întâmpine oaspeții la umbra unui nuc bătrân, a fost plantat un astfel de arbore, de către Preasfințitul Părinte Episcop Lucian, împreună cu dl. Ion Marcel Vela, primarul municipiului Caransebeș.

Comentarii Facebook


Știri recente