Episcopul Emilian a slujit la hramul Mănăstirii Gai din Arad

Preasfinţitul Părinte Emilian Crişanul a oficiat miercuri, 8 august 2018, Sfânta Liturghie la Mănăstirea Gai din Arad de hramul acesteia, Sfântul Emilian Mărturisitorul, care este și ocrotitorul spiritual al ierarhului.

Slujba fost oficiată în biserica nouă a mănăstirii, fiind prezentă obştea monahală de maici, condusă de stareţa Ecaterina Joldeş.

În omilia sa, ierarhul a prezentat viaţa Sfântului Emilian care a slujit ca episcop al cetăţii Cizicului, în timpul domniei împăratului Leon Armeanul (813-820).

Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Aradului a relatat lupta purtată pentru apărarea şi cinstirea icoanelor în contextul luptei iconoclaste.

Nevoind să se supună decretelor date de împărat, prin care se cerea scoaterea icoanelor din biserici, Emilian a fost supus la chinuri grele, a spus Preasfinția Sa.

„Sfântul Emilian reprezintă pentru noi un model de mărturisire a credinţei ortodoxe, în lumea de azi devenind noi înşine icoane vii în Biserica Mântuitorului Iisus Hristos”, a adăugat ierarhul.

În timpul Sfintei Liturghii, Preasfinţitul Părinte Emilian a hirotonit preot pe diaconul Nicolae-Cristian Monea pe seama Parohiei Tăgădău, Protopopiatul Ineu şi diacon pe tânărul teolog Răzvan-Nistor Chivulescu pentru Parohia Craiva, Protopopiatul Ineu.

La final, ierarhul i-a îndemnat pe cei doi tineri clerici să fie icoane ale slujirii preoţeşti în parohiile încredinţate, pentru mântuirea credincioşilor.

Foto credit: Arhiepiscopia Aradului

Comentarii Facebook


Știri recente