Episcopul de Bălți, Te Deum la 20 de ani de la recunoașterea oficială a reînființării Mitropoliei Basarabiei

Episcopul Antonie de Bălți a oficiat sâmbătă o slujbă de Te Deum cu ocazia împlinirii a 20 ani de la admiterea în legalitate a Mitropoliei Basarabiei de către statul Republicii Moldova.

Slujba de mulţumire a avut loc la biserica „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena” din satul Corlăteni, raionul Râşcani, informează Biroul de Presă al Eparhiei.

În cuvântul său, PS Antonie a vorbit despre cei zece ani (1992 – 2002) când Mitropolia Basarabiei a fost ținută în afara legii și despre provocările întâmpinate de clerici și credincioși.

PS Antonie a menționat că datorită Mitropolitului Petru, clericilor care l-au urmat și numărului mare de credincioși care au susținut Mitropolia Basarabiei s-a reușit să se facă dreptate sub rapot eclesiastic în acest spațiu. Ierarhul a subliniat, totodată, aportul determinant adus de jurnalistul și omul politic Vlad Cubreacov în reușita acestui demers concretizat la data de 30 iulie 2002.

Preotul Valeriu Cernei, vicarul administrativ al Episcopiei de Bălți a amintit că PS Antonie a fost implicat, în calitate de mirean la acea vreme, în lupta pentru dobândirea drepturilor Mitropoliei Basarabiei.

Foto credit: Episcopia de Bălți

Mitropolia Basarabiei funcționează în prezent ca o Biserică ortodoxă autonomă, de stil vechi, în cadrul Patriarhiei Române. Reactivarea Mitropoliei Basarabiei a avut loc în data de 14 septembrie 1992 și a fost recunoscută oficial de Patriarhia Română în 19 decembrie 1992 drept succesoare spirituală, canonică, istorică a Mitropoliei Basarabiei, care a funcţionat până în anul 1944 inclusiv.

Foto credit: Episcopia de Bălți

Comentarii Facebook


Știri recente