Episcopul de Bălți a sfințit un nou bust al filantropului Vasile Stroescu, primul donator al Catedralei Naționale

Preasfințitul Părinte Antonie a binecuvântat vineri, la Brânzeni, în raionul Edinet al Republicii Moldova, bustul marelui filantrop basarabean Vasile Stroescu.

Ierarhul a vorbit despre importanța cinstirii înaintașilor și a afirmat că Episcopia de Bălți cinstește memoria marelui filantrop prin instituirea bursei „Mecena Vasile Stroescu”, acordată elevilor și studenților pe tot parcursul anului școlar.

Evenimentul a inclus şi o informare despre viața și activitatea marelui mecena basarabean. Prezentarea a fost făcută de elevii Gimnaziului „Vasile Stroescu” din Brânzeni.

Tinerii din Brânzeni, Rep. Moldova, au prezentat viața și activitatea filantropului Vasile Stroescu vineri, 11 noiembrie 2022, cu ocazia dezvelirii bustului acestuia în fața primăriei din localitate. Foto: Episcopia de Bălți

Au mai susținut alocuțiuni Excelenţa Sa Petrișor Dumitrescu, Consulul General al României la Bălți, Liviu Cebotaroș, primarul satului Brânzeni, Constantin Cojocaru, primarul municipiului Edineț, și Anatol Marcu, strănepotul filantropului Vasile Stroescu.

Statuia lui Vasile Stroescu a fost instalată în fața Primăriei Brânzeni prin colaborarea autorităților locale cu Asociația Monumentum.

Biografia unui filantrop

Vasile Stroescu (1845 – 1926), a fost judecător la Tribunalul din Hotin, primul președinte al Parlamentului României Mari (1919), senator al Transilvaniei și membru de onoare al Academiei Române.

Înaintea Marii Uniri, Vasile Stroescu a construit și reparat cu banii săi 216 biserici ortodoxe și greco-catolice românești și 96 de școli românești, în special în Transilvania, Banat, Crișana și Maramureș, dar și în Regatul României.

Basarabeanul a finanțat Fondul Cultural Român din Transilvania, Asociația Astra, Fondul Ziariștilor Români din Transilvania, băncile private românești.

Preasfințitul Părinte Antonie a binecuvântat vineri, 11 noiembrie 2022, bustul marelui filantrop basarabean Vasile Stroescu amplasat la Brânzeni, în raionul Edinet al Republicii Moldova. Foto: Episcopia de Bălți

Vasile Stroescu a fost și primul mare donator pentru construcția unei Catedrale Naționale, creând, în 1906, primul fond în acest scop, în care a depus 200.000 de lei aur.

Vezi și:

Foto credit: Episcopia de Bălți

Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews

Comentarii Facebook


Știri recente