Episcopul de Bălți a serbat Naşterea Domnului la Lipnic, unde Sf. Ștefan cel Mare a învins tătarii

Preasfințitul Părinte Antonie a oficiat vineri Sfânta Liturghie de Nașterea Domnului pe stil vechi la biserica „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil” din satul Lipnic, raionul Ocniţa – locul unde Sf. Domnitor Ștefan cel Mare i-a învins pe tătari în 1470.

După slujbă, Arhidiaconul Marius-Mihai Anton a citit scrisoarea pastorală a Episcopului de Bălți, iar ierarhul i-a felicitat pe cei prezenţi de sărbătoarea Naşterii Domnului și a mulţumit pentru colindele interpretate de copii şi de corul bărbătesc din sat.

Preasfințitul Părinte Antonie le-a oferit copiilor din parohie dulciuri şi jucării, cele din urmă oferite de o familie de buni creştini care au dorit să-şi păstreze anonimatul.

La sărbătoarea de la Lipnic a fost prezent şi Părintele Profesor Mihail Milea de la Buzău, cunoscut în Basarabia pentru ctitoriile, tabere de vară şi acțiuni filantropice în sprijinul familiilor numeroase.

Corul local de colindători. În Basarabia există o tradiție a corurilor de colindători bărbați. Foto: Episcopia de Bălți

Ierarhul i-a mulţumit părintelui profesor pentru dragostea și lucrarea sa pentru Basarabia, invitându-l să vină mai des în Episcopia de Bălţi.

Lipnic a rămas în istorie prin biruinţa Sfântului Domnitor Ştefan cel Mare asupra tătarilor Hoardei de Aur în data de 20 august 1470.

Biserica din Lipnic a fost construită în 1863 și se numără printre puținele care nu au fost închise în timpul regimului sovietic. Parohia Lipnic a trecut la Mitropolia Basarabiei în anul 1994, la doi ani după reactivarea acestei eparhii a Bisericii Ortodoxe Române.

Timp de 25 de ani la Lipnic a păstorit Părintele Victor Rusu, care a trecut la cele veşnice în 2014. Actualul paroh al comunităţii din Lipnic este părintele Ioan Rusu, fiul Părintelui Victor Rusu.

Foto credit: Episcopia de Bălți

Comentarii Facebook


Știri recente

Câștigătorii Concursului Național Catehetic „Hristos – Cuvântul Care vindecă” și ai Concursului Național „Icoana Ortodoxă – lumina credinței” au fost premiați | FOTO

În aula Centrului pentru formare continuă „Dumitru Stăniloae” din București, au fost premiați luni, 20 mai 2024, câștigătorii Concursului Național Catehetic „Hristos – Cuvântul Care vindecă” și ai Concursului Național „Icoana Ortodoxă – lumina credinței”.…