Episcopul Damaschin despre Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava: omul cinstit, onest, negustorul corect

În omilia rostită sâmbătă la hramul Mănăstirii Sfântul Ioan cel Nou din Suceava, Episcopul Damaschin Dorneanul a vorbit despre modul în care și-a trăit viața sfântul serbat până a fi pus în situația de a muri pentru credința sa.

Amintind că Sfântul Mare Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava era un negustor din Trapezunt, cetate aflată la malul Mării Negre, pe teritoriul Turciei de astăzi, ierarhul a spus:

„Aș vrea să vă pun la inimă imaginea Sfântului Ioan – omul cinstit, onest, negustorul corect, omul așezat, omul corect în societate”.

Sute de credincioși au participat la Sfânta Liturghie oficiată de Arhiepiscopul Pimen împreună cu Episcopul vicar Damaschin Dorneanul. În cadrul slujbei a avut loc hirotonia în diacon a monahului Rafael Pietraru, pe seama Mănăstirii Sf. Ioan.

În predica rostită la Chinonic, Episcopul Damaschin a precizat că dacă Sf. Ioan nu era iubitor de Dumnezeu și nu respecta poruncile Lui atunci când făcea comerț, nici în fața prigonitorilor nu ar fi mărturisit pe Dumnezeu și nici nu și-ar fi jertfit viața pentru credință.

„Viața lui a fost dintotdeauna bineplăcută lui Dumnezeu. Sf. Ioan reprezintă pentru noi pildă de cumințenie, de omenie, de cinste”, a continuat Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.

„Cinstea, onestitatea, hărnicia, milostenia și cumințenia au împodobit chipul Sfântului Ioan și de aceea Dumnezeu l-a iubit și l-a prețuit. De vrem să plăcem și noi lui Dumnezeu, să urmăm pilda Sfântului Mare Mucenic Ioan!”, a îndemnat la final ierarhul.

După Sfânta Liturghie a fost oficiată slujba Aghesmei mici, apoi cei doi ierarhi, clericii și credincioșii au mers în tradiționala procesiune la Izvorul Sfântului Ioan din apropierea mănăstirii.

Mănăstirea Sfântul Ioan cel Nou

Mănăstirea Sf. Ioan cel Nou de la Suceava – Catedrala Arhiepiscopală – este ctitorie voievodală, ridicată în 1514 de Bogdan al III-lea şi finalizată în 1522 de fiul său, Ştefăniţă Vodă.

Hramul istoric al aşezământului este sărbătoarea Sf. M. Mc. Gheorghe.

Din 1589 însă, când au fost mutate aici moaştele Sf. Ioan cel Nou, mănăstirea şi cetatea l-a luat drept ocrotitor spiritual şi zilele sale de prăznuire (2 și 24 iunie) rămân sărbători însemnate pentru ţinuturile Sucevei şi Bucovinei.

Comentarii Facebook


Știri recente