Episcopul Basarabiei de Sud compară Biserica cu o familie: Când unul dintre copii este bolnav suferă mai ales părinții

„Atunci când unul dintre copii este bolnav suferă mai ales părinții, dar și întreaga familie. Așa se întâmplă și în Biserică”, a spus Episcopul Basarabiei de Sud vineri la Iași.

„Când un mădular este bolnav, așa cum zice Sfântul Apostol Pavel, suferă întreg corpul – corpul acesta eclesial, Sfânta Biserică”, a adăugat Preasfinția Sa.

Preasfințitul Părinte Veniamin a slujit vineri, 9 noiembrie 2018, la hramul Bisericii „Sfântul Ierarh Nectarie” din Iași unde se află un fragment din moaștele ocrotitorului ei.

Rolul episcopilor și al preoților

În predica adresată credincioșilor ieșeni, PS Veniamin a subliniat rolul episcopilor și al preoților în viața Bisericii. Ei sunt asemenea părinților în familie, „învățători și îndrumători”:

„Preoții se îngrijesc de nașterea, de creșterea și formarea duhovnicească a celor încredințați lor”.

Episcopul Basarabiei de Sud a subliniat că rolul cel mai mare al părinților duhovnicești, pe lângă cel de „sfințitor”, este acela de „învățător”. În acest sens l-a oferit ca exemplu pe Sfântul Ierarh Nectarie al Eghinei, care a urmat la rândul său modelul Arhiereului Suprem, Mântuitorul Hristos.

„Sunt multe momente în care noi ne descumpănim și avem căderi, însă trebuie să avem nădejde fiindcă Hristos, Marele Arhiereu, Păstorul cel Bun s-a jertfit pentru fiecare dintre noi. El ne caută, ne cheamă pe fiecare dintre noi, ne cunoaște, călătorește împreună cu noi, știe toate neputințele noastre”, a spus ierarhul.

Zilele Sfântului Nectarie

După Sfânta Liturghie, Corul „Gavriil Musicescu” al Filarmonicii Moldova din Iași a susținut un concert în Biserica „Sfântul Nectarie”.

Tot Episcopul Veniamin al Basarabiei de Sud a oficiat joi seară, în ajunul hramului slujba Vecerniei în Biserica „Sf. Nectarie” din Iași.

Zilele Sfântului Nectarie la parohia ieșeană se vor încheia sâmbătă, 10 noiembrie 2018, cu Sfânta Liturghie oficiată de Arhim. Nicodim Petre în prezența a peste 150 tineri din ATOR Iași.

Foto: captură video Trinitas TV

Comentarii Facebook


Știri recente