Episcopul Antonie alături de o comunitate suceveană la 30 de ani de la întemeierea bisericii parohiale

Episcopul Antonie a oficiat duminică Sfânta Liturghie la Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Bosanci, județul Suceava. În ajunul hramului său, parohia a sărbătorit 30 de ani de la punerea pietrei de temelie a sfântului său lăcaș.

Alături de Episcopul de Bălți au slujit Părintele Minu Mititelu, Protopop de Suceava I, și clerici locali. Răspunsurile liturgice au fost date de corul bisericii, iar copii și tineri ai parohiei au interpretat la Chinonic o serie de cântece închinate Maicii Domnului.

La slujbă au participat numeroși credincioși din localitățile învecinate, precum și oficialități locale.

Preasfințitul Părinte Antonie a explicat semnificația mersului pe apă al Sfântului Apostol Petru.

Episcopul Antonie a serbat alături de Parohia Bosanci 30 de ani de la întemeierea bisericii acestei comunități duminică, 14 august 2022. Foto: Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților

„Este foarte importantă credința omului, care este o legătură cu Dumnezeu, o legătură cu Mântuitorul nostru Iisus Hristos. Când slăbește credința noastră? Atunci când nu ne rugăm, când nu mergem la sfânta biserică, atunci când nu ne mărturisim, nu ne împărtășim, atunci când nu facem fapte bune, atunci când ne înstrăinăm de tot ce este duhovnicesc, ne înstrăinăm de Dumnezeu, ne îndepărtăm de Mântuitorul Hristos”, a spus ierarhul.

„Și, îndepărtându-ne, slăbim și ne scufundăm. Deci Părinții Bisericii ne atenționează cât de important este să privim către Mântuitorul Iisus Hristos și să păstrăm credința puternică.”

La final, ierarhul a dăruit bisericii „Candela Unității Naționale”, care să ardă pentru neamul românesc, și i-a îndemnat pe cei prezenți la împreună-rugăciune.

Din partea comunității parohiale, Preasfinția Sa a primit în dar o icoană cu chipul Mântuitorului și un ștergar autentic, țesut de gospodinele satului.

Parohia Bosanci a serbat 30 de ani de la întemeierea bisericii sale duminică, 14 august 2022. Foto: Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților

Protopopul Minu Mititelu i-a înmânat ierarhului, din partea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, icoana Anului Jubileu „Moștenirea Mușatină – credință, cultură, istorie”.

Parohul Ioan Belei i-a mulțumit Preasfințitului Părinte Antonie pentru prezență, Înaltpreasfințitului Părinte Calinic pentru binecuvântare, slujitorilor și credincioșilor pentru participare, dar și tuturor binefăcătorilor Parohiei Bosanci. La final, a fost oficiată o slujbă de pomenire pentru ctitori.

Piatra de temelie a Bisericii „Adormirea Maicii Domnului” a Parohiei Bosanci a fost sfințită de Părintele Arhiepiscop Pimen în 14 august 1992.

Parohia Bosanci a serbat 30 de ani de la întemeierea bisericii sale duminică, 14 august 2022. Foto: Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților

La 30 de ani de la acest eveniment, parohia a organizat mai multe manifestări cultural-religioase, printre care o expoziție de fotografie cu imagini din cele trei decenii de istorie a bisericii, conferințe tematice, întâlniri cu tinerii parohiei.


Anul Jubileu „Moștenirea Mușatină – credință, cultură, istorie” în eparhia Sucevei și Rădăuților este închinat „memoriei acelora care, în vremuri uneori mai puțin prielnice, au înălțat monumente cu o valoare culturală inestimabilă, recunoscută pe plan național și internațional”.

Anul Jubileu și seria de manifestări aferente sunt prilejuite de împlinirea a 500 de ani de la sfințirea Bisericii „Sf. M. Mc. Gheorghe” a Mănăstirii „Sf. Ioan cel Nou de Suceava” și de la sfințirea Bisericii „Duminica Tuturor Sfinților” din Părhăuți, precum și de împlinirea a 400 de ani de la sfințirea Mănăstirii „Sf. Ap. Petru și Pavel” din Solca.

Foto credit: Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților / Irina Ursachi

Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews

Comentarii Facebook


Știri recente

Moaștele Sf. Dimitrie cel Nou la Catedrala Mitropolitană din București: PS Paisie Sinaitul explică ce munți mută credința

„Expresia mută munții atribuită credinței nu trebuie neapărat înțeleasă în sensul strict al cuvântului”, a spus Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul duminică, la Catedrala Mitropolitană „Sf. Spiridon” – Nou din București. Liturghia în acest sfânt lăcaș…