Episcopul Antonie a sfințit Monumentul Eroilor Români de la Florești

Preasfințitul Părinte Antonie a binecuvântat marți la Florești, în Republica Moldova, Monumentul Eroilor Români căzuți în cele două războaie mondiale. Cu acest prilej, ierarhul a oficiat un Parastas pentru eroii români din toate timpurile căzuți pe câmpurile de luptă.

Data inaugurării monumentului a fost aleasă în amintirea datei de 28 iunie 1940, când, în baza pactului Ribbentrop-Molotov, Uniunea Sovietică a ocupat Basarabia. Au urmat ucideri, înfometare, deportări în Siberia și Kazahstan pentru populația românească.

La eveniment au participat Excelența Sa Petrișor-Ionel Dumitrescu, Consulul General al României la Bălți, Alin Afonin, vicepreședintele raionului Florești din Republica Moldova, Dumitru Gălușcă, viceprimarul orașului Florești, Av. Iulian Rusanovschi, președintele Asociației Monumentum, oameni de cultură, clerici și credincioși.

Monumentul a fost dezvelit de consulul general și de Ion Deli.

Episcopul de Bălți a sfințit monumentul și a oficiat un parastas pentru eroi marți, 28 iunie 2022, la Florești, Republica Moldova. Foto: Consulatul General al României la Cernăuți

Episcopul de Bălți a declarat că inaugurarea reprezintă un act de recuperare a unei pagini triste de istorie: încercarea sovieticilor de a șterge de pe fața pământului cimitirul eroilor români din localitate. Ierarhul a îndemnat la păstrarea memoriei jertfei eroilor, care sunt exemple de iubire de Țară și Neam.

Avocatul Iulian Rusanovschi, președintele Asociației Monumentum (stânga), a prezentat marți, 28 iunie 2022, și macheta statuii Reginei Maria, pe care organizația o construiește la Chișinău. Foto: Consulatul General al României la Cernăuți

În discursul său, Consulul General Petrișor Dumitrescu (foto sus, centru) a subliniat că „purtăm în sufletele noastre toată cinstea, onoarea și gloria eroilor români căzuți pe câmpurile de bătălie, care, prin sacrificiul suprem, ne-au lăsat moștenire tot ce avem mai sfânt”.

Evenimentul a inclus și un scurt moment artistic.


Monumentul Eroilor Români de la Florești a fost refăcut de Asociația Monumentum din Republica Moldova pe locul vechiului cimitir unde au fost înhumați 301 eroi căzuți în timpul Primului Război Mondial.

Este dedicat și jandarmilor din Compania Soroca, morți la datorie în urma unor revolte instigate în 1923 de bolșevici, cu scopul de a destabiliza Basarabia și a legitima ocuparea ei de către sovietici.

Data inaugurării monumentului din Florești a fost aleasă pentru a evoca un moment de tristă amintire: ocuparea Basarabiei de trupele sovietice. Foto: Consulatul General al României la Cernăuți

Proiectul a fost oferit gratuit de arhitectul Mihail Andrieș, vulturul cruciat din bronz a fost turnat în atelierele sculptorului Veaceslav Jiglițchi, iar piatra a fost lucrată de maestrul Vladislav Lozan de la Cosăuți.

Edificarea s-a realizat ca urmare a parteneriatului dintre Asociația Obștească Monumentum, Consulatul General al României la Bălți, Consiliul Raional Florești, Primăria orașului Florești și cu susținerea sponsorilor locali.

Vezi și:

Foto credit: Facebook / Episcopia de Bălți

Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews

Comentarii Facebook


Știri recente

ASCOR Chișinău și-a reluat activitatea

După mai mulți ani de întrerupere, filiala din Chișinău a Asociației Studenților Creștini Ortodocși Români (ASCOR) își reia activitatea. Evenimentul a fost marcat în cadru solemn, duminică, la sediul Mitropoliei Basarabiei. Manifestarea a fost organizată cu…