Episcopul Antonie a pomenit victimele regimului comunist deportate în Siberia şi Kazahstan

Preasfințitul Părinte Antonie a pomenit miercuri, la Bălți, victimele regimului comunist deportate în Siberia şi Kazahstan.

Episcopul de Bălți a vorbit despre motivele și împrejurările istorice care au dus la deportările din perioada 1949-1953.

„Unica vină a lor a fost că au fost gospodari și au fost patrioți”, a subliniat ierarhul.

Evenimentul a avut loc la monumentul ridicat în memoria victimelor regimului comunist din apropierea Gării din Bălți, în prezența a numeroase personalități și oficialități locale.

În semn de cinstire pentru cei trecuți la Domnul, în timpul slujbei, toți cei prezenți au ținut lumânări aprinse, iar la final au depus flori în fața monumentului.

Printre cei prezenți s-au numărat: Nicolae Uncuţă, președintele Asociației Victimelor Regimului Totalitar Comunist din Bălți, Boris Griţunic, arhitect și autor al monumentului din faţa Gării din Bălţi, Boris Marcoci, deputat în Parlamentul Republicii Moldova, Arcadie Covaliov, primarul orașului Sângerei, Mihai Verhovețchi, președintele Asociației pentru Conservarea Patrimoniului Cultural din Bălţi,  și Sergiu Burlacu, consilier municipal.

La data de 6 iulie 1949, zecii de mii de persoane au fost deportate abuziv în locuri îndepărtate, de unde mulți nu s-au mai întors. În Basarabia au avut loc trei valuri de deportări: 12-13 iunie 1941, 5-6 iulie 1949 şi 31 martie – 1 aprilie 1951.

Foto credit: Episcopia de Bălți

Urmăreşte-ne pe Instagram: @basilica.ro

Comentarii Facebook


Știri recente