Episcopul Antonie a pomenit victimele lagărului de concentrare de la Bălți

Preasfințitul Părinte Antonie a oficiat duminică o slujbă de pomenire a victimelor Lagărului de concentrare Nr. 33 de la Bălți, înființat de Armata Sovietică în 1944.

Evenimentul a fost organizat de Asociația pentru Conservarea Patrimoniului Cultural din Bălți, prezidată de Mihai Verhovețchi.

Episcopul de Bălți a vorbit despre datoria de a ne cunoaște istoria și de a cultiva memoria eroilor, mai ales a celor basarabeni, care au căzut pradă vicisitudinilor istoriei: anexarea Basarabiei de către Uniunea Sovietică a condus la deportările staliniste în Siberia și Kazahstan, la foametea organizată și la colectivizarea forțată, la instaurarea ateismului militant, care a distrus societatea din punct de vedere moral, a spus ierarhul.

Lagărul de concentrare Nr. 33 din Bălți a fost unul dintre cele mai mari lagăre ale Armatei Sovietice și a funcționat între 16 iunie și 10 octombrie 1944. A fost înființat la marginea orașului Bălți, într-o zonă mlăștinoasă din lunca Râului Răut și a devenit mormânt pentru mii de soldați români.

Pe o suprafață de 3 hectare au fost închiși între 20.000 și 50.000 de prizonieri, majoritatea români, dar și germani, maghiari și prizonieri de alte etnii: cehi, slovaci, croați, sârbi, italieni. Mulți au murit de foame, din cauza condițiilor precare de igienă și a lipsei de medicamente.

Alții au fost deportați și au murit în lagărele din Siberia sau Kazahstan. Cei care au rămas, în vara anului 1944, au fost duși în mlaștină și puși să sape niște șanțuri lungi, apoi au fost împușcați și înmormântați de soldații NKVD, precursorul KGB.

Comemorarea a fost oficiată cu prilejul Zilei Victoriei Coaliţiei Naţiunilor Unite în al Doilea Război Mondial, marcată în data de 9 mai.

Foto credit: Episcopia de Bălți

Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews

Comentarii Facebook


Știri recente