Episcopul Antonie a binecuvântat doi veterani de război pentru a parcurge pe biciclete Turul Unirii

Episcopul Antonie de Bălți a binecuvântat vineri doi veterani de război de la Nistru din 1992 pentru a parcurge Turul Unirii.

Cei doi veterani consideră această deplasare un omagiu adus tuturor ostaşilor români căzuţi pe toate câmpurile de luptă pentru eliberarea Basarabiei de ocupaţia ţaristă şi sovietică.

Traseul efectuat pe biciclete se întinde pe o distanță de 3.200 de kilometri și a început din orașul Bălți, va continua în România, după care cei doi vor reveni la Bălți.

Punctul de plecare, respectiv, revenire, nu este deloc întâmplător. Oraşul Bălţi este localitatea care a dat startul Unirii în 1918.

Preasfințitul Părinte Antonie le-a citit rugăciunea de călătorie, i-a binecuvântat şi le-a urat drum bun.

Ierarhul le-a oferit la plecare o carte de rugăciune şi iconiţe cu chipul Maicii Domnului.

Turul Unirii va avea următorul traseu: Bălţi – Rezina – Saharna – Criuleni – Gura Bâcului – Varniţa – Căuşeni – Ştefan Vodă – Chilia – Izmail – Calaţi – Tulcea – Babadag – Constanţa – Călăraşi – Botoşani- Cernăuţi – Hotin – Soroca – Bălţi.

Scurt istoric

În 3 martie 1918 Zemstva din Bălţi a votat Unirea cu Patria Mamă – România. În 13 martie 1918 Unirea cu Patria Mamă – România a votat Zemstva din Soroca, la 25 martie Unirea cu Patria Mamă – România a votat Zemstva din Orhei.

La 27 martie Sfatul Ţării de la Chişinău a votat Unirea Basarabiei cu România.

Foto credit: Episcopia de Bălți


Abonează-te la newsletter şi fii la curent cu noutăţile!

Vă mulțumim că citiți Basilica.ro.

Comentarii Facebook


Știri recente

ASCOR Chișinău și-a reluat activitatea

După mai mulți ani de întrerupere, filiala din Chișinău a Asociației Studenților Creștini Ortodocși Români (ASCOR) își reia activitatea. Evenimentul a fost marcat în cadru solemn, duminică, la sediul Mitropoliei Basarabiei. Manifestarea a fost organizată cu…