Episcopul Andrei la Pilda Fiului Risipitor: De ce a plecat fiul din casa părintească și de ce s-a întors nechemat?

În predica rostită duminică, 16 februarie 2020, Episcopul Andrei al Covasnei și Harghitei a semnalat că Pilda Fiului Risipitor pune în față drama înstrăinării omului de Dumnezeu și a oferit răspuns la două întrebări: de ce a plecat fiul din casa părintească și de ce s-a întors nechemat?

Preasfinția Sa a spus că fiul cel mai mare din pildă îl reprezintă pe „creștinul ascultător supus, cuminte, care nu iese niciodată din voia tatălui său”, iar „fiul cel mic pe copilul cuminte până la vârsta adolescenței când începe să fie rebel, neascultător și pătimaș”.

„Îi cere tatălui să împartă averea și tatăl le-a împărțit-o. Când și-a primit partea de avere o transferă în bani, pleacă într-o țară depărtată și acolo și-o cheltuie trăind o viață destrăbălată în petreceri, beții și alte fărădelegi”, a spus ierarhul evocând parabola expusă la Luca 15:11-32.

PS Andrei la slujba de duminică, 16 februarie 2020. Foto credit: Episcopia Covasnei și Harghitei

„Înstrăinarea de Dumnezeu este când uiți de El din cauza plăcerilor vieții care te despart pentru moment de Dăruitorul darurilor pământești”, a explicat Preasfinția Sa duminică în Catedrala Episcopală din Miercurea-Ciuc.

„Ne punem doua întrebări: De ce a plecat fiul din casa părintească și de ce s-a întors nechemat? Deși el o ducea bine, avea cele necesare traiului dar nu avea libertatea plăcerilor, i s-a făcut dor de ducă, nu a avut rațiune, l-au mânat poftele trupești, și-a pierdut echilibrul, personalitatea pentru că nu a făcut ascultare de tatăl lui”, a spus ierarhul potrivit site-ului oficial al Eparhiei.

Cadru din timpul slujbei la Catedrala din Miercurea-Ciuc. Foto credit: Episcopia Covasnei și Harghitei

„Când flămânzește își aduce aminte de traiul bun din casa părintească, flămând fiind s-a întors nechemat la tatăl. Nu i s-a făcut dor de el, ci foamea l-a mânat”.

„Tatăl în fiecare zi îl căuta în zare, oare nu vine copilul meu? Așa este, Tatălui ceresc, i se face dor de noi când ne îndepărtăm din cauza păcatelor și plăcerilor trupești de El”, a precizat la finalul omiliei duminicale Episcopul Covasnei și Harghitei.


Foto credit: Episcopia Covasnei și Harghitei

Comentarii Facebook


Știri recente