Episcopul Andrei, despre „Nașul neamului românesc”

Episcopul Andrei al Covasnei și Harghitei a slujit de ziua onomastică în Catedrala din Miercurea Ciuc și le-a vorbit credincioșilor despre Sfântul Apostol Andrei pe care l-a numit „Nașul neamului românesc”.

„Prăznuim astăzi cu multă bucurie pe Sfântul Apostol Andrei, cel întâi chemat, Apostolul românilor care a vestit Evanghelia lui Hristos pe pământul țării noastre acum 2000 de ani în Sciția Minor, Dobrogea de astăzi la Gurile Dunării”, a spus ierarhul.

PS Andrei în Catedrala din Miercurea Ciuc. Foto credit: Episcopia Covasnei și Harghitei

Preasfinția Sa a amintit că părintele spiritual al românilor era frate cu Sfântul Apostol Petru și ucenic al Sfântului Ioan Botezătorul.

„A încreștinat Armenia, Iviria și Sciția Mare, adică Ucraina de astăzi. Apoi Crimeea, Sudul Basarabiei și Sciția Mică, Dobrogea de astăzi. Împreună cu ucenicul său, Sfântul Apostol Filip care era consătean cu el și alți ucenici au stat într-o peșteră din apropiere care până astăzi îi poartă numele și se află în comuna Ioan Corvin din județul Constanța”.

Episcopul Andrei a subliniat că „noi, românii, avem biserică de origine apostolică din primul secol după Înălțarea la Cer a Domnului Hristos”.

„Noi nu suntem creștinați ca popoarele slave către sfârșitul primului mileniu, noi suntem din început aici în Carpați și la gurile Dunării, suntem un neam primitor pentru că strămoșii noștri geto-daci erau monoteiști și cu sufletele deschise au primit învățătura despre Dumnezeu și dragostea de semeni. Se cade ca noi să fim permanent recunoscători față de Dumnezeu pentru că l-a trimis pe Sfântul Apostol Andrei să ne creștineze și să ne facă purtători de Dumnezeu după har”.

„Suntem așadar o țară creștină de origine apostolică. Să ne facem vrednici de această țară, să rugăm pe bunul Dumnezeu să nu ne piară țara și poporul, turma și păstorul”, a adăugat părintele episcop.

Chiriarhul Covasnei și Harghitei și-a încheiat predica cu un îndemn la rugăciune: „Astăzi când peste 720.000 de români purtăm numele Sfântului Apostol Andrei, îl rugăm pe «Nașul neamului românesc» să mijlocească pentru noi și pentru a noastră mântuire în fața Preasfintei Treimi”.

Răspunsurile liturgice au fost oferite de corala „Pocrov” a Catedralei Episcopale, informează Episcopia Covasnei și Harghitei.

Foto credit: Episcopia Covasnei și Harghitei

Comentarii Facebook


Știri recente