Episcopul Andrei al Covasnei şi Harghitei împlineşte 55 de ani

Preasfinţitul Părinte Andrei, Episcopul Covasnei şi Harghitei, împlineşte marţi vârsta de 55 de ani. 

Patriarhul Daniel l-a felicitat pe ierarh cu ocazia aniversării zilei de naştere.


Preasfințitul Părinte Andrei (Andrei Moldovan) s-a născut pe data de 22 noiembrie 1967 în localitatea Cheţani, judeţul Mureş, primul copil al părinţilor Nicolae şi Maria. Şcoala primară şi gimnaziul le-a urmat în satul natal Cheţani, judeţul Mureş. A absolvit Liceul din Iernut, judeţul Mureş, promoţia 1986. În anul 1989 a intrat ca vieţuitor la Mănăstirea Topliţa, judeţul Harghita.

În data de 19 iulie 1990 a fost tuns în monahism cu numele de Andrei, de către IPS Andrei al Alba-Iuliei. În 20 iulie 1990 a fost hirotonit ierodiacon la Mănăstirea Topliţa de IPS Antonie Plămădeală al Ardealului. În data de 21 noiembrie, același an, este hirotonit ieromonah la Mănăstirea Topliţa de IPS Andrei al Alba-Iuliei.

La 10 august 1995 este numit stareţ la Mănăstirea Făgeţel, judeţul Harghita de către PS Ioan al Covasnei şi Harghitei. În 29 august 1999 este hirotesit protosinghel, iar la 29 august 2006 este hirotesit arhimandrit de PS Ioan al Covasnei şi Harghitei.

În anul 2000 a absolvit Facultatea de Teologie Ortodoxă Patriarhul Justinian din Bucureşti. A urmat, în perioada 2002-2005, studii post-universitare la Facultatea de Teologie Ortodoxă din cadrul Universităţii Aristotel din Salonic, Grecia.

În data de 1 octombrie 2005 este numit Exarh al mănăstirilor din Episcopia Covasnei şi Harghitei, post pe care l-a ocupat până la hirotonirea sa în arhiereu. În această perioadă, 1995-2008, a condus lucrările de refacere a acestei mănăstiri: pictura bisericii, clopotniţa, corp-chilii, arhondaric, gospodărie anexă. Tot în această perioadă a reuşit acolo, într-o zonă unde românii sunt minoritari, să adune o obşte de vieţuitori, pe unii îndemnându-i spre şcolile teologice din ţară.

În cadrul lucrărilor Sfântului Sinod din data de 8-9 iulie 2008, desfăşurate la Palatul Patriarhiei din Bucureşti, Arhim. Andrei Moldovan a fost ales în postul de episcop vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, post rămas liber odată cu alegerea Preasfinţitului Părinte Visarion Bălţat în demnitatea de episcop al nou înfiinţatei Episcopii a Tulcii.

La 15 august 2008, de praznicul Adormirii Maicii Domnului, a fost hirotonit arhiereu la Mănăstirea Brâncoveanu de la Sâmbăta de Sus. Din 2008 până în prezent este membru al Comisiei canonice, juridice și pentru disciplină a Sfântului Sinod. În 5 februarie 2015 a fost ales Episcopul Covasnei şi Harghitei de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române. Întronizarea sa a avut loc duminică, 15 februarie 2015, în Catedrala Episcopală din Miercurea Ciuc.

Foto credit: Basilica.ro

Urmăreşte-ne pe Twitter:@agentiabasilica

Comentarii Facebook


Știri recente