Episcopul Andrei a participat la colocviul dedicat omagierii a nouă lideri spirituali din Harghita

Episcopul Andrei al Covasnei şi Harghitei a participat sâmbătă la Colocviul dedicat comemorării a nouă lideri intelectuali şi spirituali din Harghita, potrivit site-ului oficial al Eparhiei.

Evenimentul, intitulat „Lideri ai comunității românești din județul Harghita – apărători ai Bisericii strămoșești și ai Neamului românesc”, s-a aflat la a doua ediţie.

Liderii omagiaţi sunt ctitori de neam și ceată a iubitorilor de neam românesc, ai zonelor unde și-au desfășurat activitatea, au trăit, iar mai apoi au adormit întru gândul primirii unei răsplătiri cerești pentru jertfelnicia vieții și faptelor lor.

În debutul manifestării culturale, Preasfinţitul Părinte Andrei a oficiat o slujbă de pomenire pentru odihna sufletului lor.

Prima comunicare susţinută a aparţinut D-lui Profesor Dr. Ioan Lăcătușu  şi a vizat „Aspecte specifice ale formării și activității liderilor comunității românești din județele Covasna și Harghita, în istorie și contemporaneitate”.

În continuare, au fost susținute referate cuprinzând prezentarea principalelor repere biografice ale următoarelor personalități românești din județul Harghita:

  • Preotul Paroh Ilie Pintea, slujitor la Biserica Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril din Toplița – prezentat de Pr. Petru Cătinean;
  • Preotul Ioan Crăciun, Protopop de Miercurea Ciuc – susţinut de prof. Vali Pop;
  • Publicistul Vasile Avram, profesor universitar, scriitor și etnolog – referat expus de jurnalist Mihail Groza;
  • Profesoara Aurelia Cornelia Stan – comunicare susţinută de prof. Constantin Costea;
  • Profesorul și publicistul Petru Ţepeluş – prezentat de prof. Ion Proca;
  • Învăţător Bucur Bucur, directorul Școlii Generale Livezi Ciuc – comunicare prezentată de prof. Doru Dobreanu;
  • Profesorul și cercetătorul Constantin Hârlav – referat promovat de prof. Stelian Busuioc;
  • Eugenia şi Vintilă Rusu, învățători la școala din comuna Voșlobeni – prezentat de Alexandra Ţifrea, nepoată;
  • Profesorul și poetul Eugen Buzoianu – susţinut de prof. Nicolae Bucur.

Un punct important al comunicărilor s-a concretizat în intervențiile directe ale participanților, precum și ale membrilor din familiile celor enunțați, care au condus la o mai bună cunoaştere a activităţii desfăşurate pe parcursul vieţii a liderilor omagiaţi.

În mod special pentru acest eveniment, a fost prezentată o expoziție cuprinzând fotografi și cărți ale celor comemorați.

Lucrările colocviului au fost coordonate de Preasfințitul Părinte Andrei, Dl. Prof. Dr. Ioan Lăcătușu și Doamna Profesoară Irina Groza.

Foto Credit: Episcopia Covasnei şi Harghitei

Comentarii Facebook


Știri recente