Episcopii din Serbia decid marţi noul titlu al Bisericii locale

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe a Serbiei se întâlnește marţi la Belgrad în ultima ședință de lucru din cadrul actualei întruniri sinodale. Ei vor decide noua titulatură a Bisericii. 

Întâlnirea de lucru a ierarhilor Bisericii Serbiei a început duminică prin oficierea Sfintei Liturghii la Biserica Sfinții Apostoli din Patriarhia de Pec.

În cadrul slujbei, Preafericitul Părinte Irineu a hirotesit noua egumenă a Lavrei Patriarhiei de Pec în persoana monahiei Haritina, pe care a sfătuit-o să o aibă ca model pe predecesoarea sa, Fevronia.

Patriarhul Irineu și monahia Haritina. Foto credit: Spc.rs

De asemenea, în cuvântul său, Patriarhul Irineu a afirmat că toate problemele Bisericii trebuie soluționate în duhul Evangheliei iubirii lui Hristos.

Prima sesiune de lucru a avut loc la Pec

Patriarhul Irineu alături de ierarhi, membrii ai Sfântului Sinod. Foto credit: Spc.rs

Prima sesiune de lucru s-a desfășurat în data de 30 aprilie la Pec. După oficierea Sfintei Liturghii, Patriarhul Irineu a deschis lucrările sinodale.

După sesiunea de lucru, Conducătorul Bisericii Serbiei, împreună cu membrii Sfântului Sinod, a vizitat mai multe mănăstiri din Kosovo și Metohija, exprimându-și îngrijorarea cu privire la starea de fapt din acest teritoriu.

Într-un comunicat emis în acest sens, se face referire la „nerespectarea legilor și a drepturilor elementare ale omului, precum și uzurparea din ce în ce mai frecventă a proprietăților Bisericii și a celor private” din această zonă.

Schimbarea titulaturii

Obiectul principal al ședințelor sinodale l-a constituit adoptarea noului statut al Bisericii Sârbe care prevede modificarea titulaturii oficiale prin adăugarea formulării „Patriarhia de Pec”.

Schimbările aduse numelui oficial al Bisericii Sârbe explică dorința de întărire a relațiilor cu centrul ei istoric al Patriarhiei de Pec, dar și cu regiunile Kosovo și Metohija ca părți jurisdicționale de importanță majoră.

Peć a fost sediul Patriarhiei sârbe din 1346 până în 1766, iar titulatura Patriarhului Serbiei este Arhiepiscop de Peć, Mitropolitul de Belgrad și Karlovci.

Foto credit: Spc.rs

Comentarii Facebook


Știri recente