Episcopia Sloboziei şi Călăraşilor | Cursuri de pictură sub ocrotirea Sf. Pafnutie Zugravul

La Seminarul Teologic din Slobozia a fost înfiinţat recent un cerc de pictură ocrotit de Sfântul Pafnutie Zugravul. Primul atelier practic a avut loc joi la sediul instituţiei teologice.

Elevii seminarişti cu înclinaţii artistice, unii dintre ei premiaţi la concursurile de profil, dar şi cei care şi-au dorit să descopere tainele picturii religioase, au început studiul culorilor şi al picturii pe sticlă sub îndrumarea pictorului Victoriţa Berbec, care coordonează şi cercul de pictură Sf. Luca de la Protopopiatul Urziceni.


Rezultate remarcabile ale Cercului de pictură al Protoieriei Urziceni la Olimpiada „Meșteșuguri Artistice Tradiționale”


Activitatea artisitică doreşte să dezvolte capacităţile elevilor seminarişti care au talent artistic, să ofere posibilitatea mărturisirii credinţei prin icoane şi să pregătească viitori premianţi ai concursurilor de artă plastică, fiind una dintre activităţile extraşcolare gratuite oferite de Seminarul Teologic Slobozia elevilor săi, pe lângă ansamblul coral, cursuri de înot, activităţi de voluntariat, conferinţe duhovniceşti şi alte concursuri şcolare.

Cercul de pictură ocrotit de Sfântul Pafnutie este rodul unui parteneriat educaţional încheiat  între Seminarul Teologic Ortodox „Sfântul Ioan Gură de Aur” Slobozia şi Protopopiatul Urziceni.

Cuviosul Pafnutie – Pârvu, iconarul de la Robaia, a fost recunoscut drept cel mai mare pictor bisericesc român al epocii cantacuzine și brâncovenești, întemeietor și dascăl al unei școli de iconografie bizantină cu specific național, dar și ca un mare trăitor al Ortodoxiei româneşti.

Luând aminte la viața virtuoasă, la nevoința și lucrarea Cuviosului Pafnutie, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române l-a trecut în rândul Sfinților în cadrul şedinţei de lucru din 4-5 iulie 2017, rânduindu-i zi de pomenire în data de 7 august.

Proclamarea canonizării sale a avut loc în 6 august 2017 la Mănăstirea Roboaia.

Foto credit: Episcopia Sloboziei şi Călăraşilor

Comentarii Facebook


Știri recente