Episcopia Slatinei şi Romanaţilor la 9 ani de la înfiinţare

IPS Irineu Slatina

Câteva sute de credincioşi au fost prezenţi sâmbătă, 25 martie, în Catedrala episcopală „Înălţarea Domnului” din Slatina pentru a participa la Sfânta Liturghie arhierească. Această zi a reprezentat pentru credincioşii eparhiei un moment de mare bucurie din mai multe motive:  celebrarea sărbătorii Bunei Vestiri, împlinirea a 9 ani de la înfiinţarea Episcopiei Slatinei şi Romanaţilor şi a 16 ani de arhierie a Preasfinţitului Părinte Episcop Sebastian.

Sfânta Liturghie a fost oficiată în noua Catedrală episcopală cu hramul „Înălţarea Domnului” din municipiul Slatina, informează Pr. Gheorghe Cioiu de la Biroul de presă al Arhiepiscopiei Craiovei.

Au coliturghisit: Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Mitropolitul Olteniei, Preasfințitul Părinte Galaction, Episcopul Alexandriei şi Teleormanului, Preasfințitul Părinte Sebastian, Episcopul Slatinei şi Romanaților, și Preasfințitul Părinte Ignatie Mureșanul, Arhiereu vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Spaniei și Portugaliei.

Răspunsurile la strană au fost date de Grupul psaltic al Catedralei.

În cuvântul său, Mitropolitul Olteniei a vorbit despre importanţa şi semnificaţia teologică a praznicului „Bunei Vestiri” în iconomia mântuirii neamului omenesc.

Sărbătoarea Bunei Vestiri are o semnificaţie şi o profunzime greu de pătruns de către mintea omenească, a explicat ierarhul.

Făcând referire la episodul biblic, Înaltpreasfinţia Sa a evidenţiat faptul că Maica Domnului este izbăvitoarea neamului omensc prin acceptarea de a-L naşte pe Mântuitorul Iisus Hristos şi de a permite ca în pântecele ei să se unească firea umană cu cea divină, să se unească Dumnezeu cu omul şi să se nască Mântuitorul acestei lumi, Dumnezeu adevărat şi om adevărat în acelaşi timp.

Ca persoană istorică, Maica Domnului reuneşte cele pământeşti cu cele cereşti îngăduind să se facă vizibilă taina cea din veac ascunsă, a concluzionat ierarhul.

La final, IPS Părinte Mitropolit l-a felicitat pe PS Sebastian şi i-a urat mulţi ani cu sănătate şi rodnică arhipăstorire.

La rândul său, PS Părinte Sebastian a mulţumit ierarhilor, preoţilor, oficialităților şi tuturor credincioşilor care au participat la Sfânta Liturghie pentru că i-au fost alături la acest moment aniversar.

Ca şi în anii trecuţi am sărbătorit acest eveniment aniversar încununat de bucuria praznicului Buna Vestire, prin rugăciune. O rugăciune de mulţumire pentru ajutorul primit spre a împlini ceea ce ne-am propus şi rugăciune de cerere pentru a săvârşi ceea ce mai avem de împlinit în continuare, a spus Preasfinţia Sa.

Mulţumim IPS Părinte Mitropolit Irineu şi Preasfinţiţilor Părinţi Episcopi pentru că ne-au fost astăzi alături, preoţilor, monahilor şi tuturor credincioşilor. Rog pe Bunul Dumnezeu şi pe Preacurata Sa Maică, să ne dăruiască în continuare din darurile cele bogate şi să ne împlinească rugăciunile pe care astăzi le-am ridicat către ceruri, a încheiat PS Sebastian.

 

Comentarii Facebook


Știri recente