Episcopia Severinului şi Strehaiei organizează Simpozionul „Tudor Vladimirescu – 200 ani de nemurire”

În Episcopia Severinului şi Strehaiei are loc în perioada 05-06 iunie 2021 Simpozionul „Tudor Vladimirescu – 200 ani de nemurire”.

Sâmbătă

În prima zi a evenimentelor va avea loc slujba de sfințire a cenotafului ridicat lui Tudor Vladimirescu.

Preasfinţitul Părinte Nicodim va fi prezent şi va rosti un cuvânt, urmat de alocuţiunile reprezentanţilor autorităţilor locale.

Actorii Marian Ciripan și Denis Gagiu de la Compania de Teatru Civic Art CvM, București, vor pune în scenă un un program artistic ce va cuprinde un recital de poezie, cuvânt de învățătură și muzică tradițională românească „Datină și Credință”, dedicat credinței ortodoxe strămoșești, eroului național Tudor Vladimirescu, cinstirii înaintașilor și identității românești.

Sesiunea de comunicări va începe la ora 11:00 şi va conţine prezentarea unor lucrări de către personalităţi de seamă ale culturii româneşti cu expertiză în domeniul istoriei, toate având ca temă centrală viaţa şi personalitatea lui Tudor Vladimirescu.

Duminică

A doua zi, ierarhul va oficia Sfânta Liturghie în satul Prejna la biserica ctitorită de Tudor Vladimirescu.

Pe ușa Bisericii din Prejna apare portretul votiv, unde Tudor Vladimirescu apare alături de Gheorghe Duncea cu soția, pictat la 1808 de zugravul Gheorghe Siciofi din Ploștina (aflat acum în Galeria de Artă Veche Românească).

Apoi, va oficia o slujbă de pomenire, succedată de sfinţirea unei troiţe de marmură ridicată în memoria lui Tudor Vladimirescu.

După Sfânta Liturghie va fi săvârşită slujba parastasului pentru vrednicul de pomenire conducător al revoluţiei de la 1821 şi va fi sfinţită troiţa de marmură ridicată aici în memoria sa, de către Episcopia Severinului și Strehaiei, cu binecuvântarea Preasfințitului Nicodim.

Programul manifestărilor va continua cu alte prezentări şi un nou program artistic.

Foto credit: Episcopia Severinului şi Strehaiei


Abonează-te la newsletter şi fii la curent cu noutăţile!

Vă mulțumim că citiți Basilica.ro.

Comentarii Facebook


Știri recente