Episcopia Maramureșului și Sătmarului: Binecuvântare de lucrări la Parohia Babţa. La slujbă au participat numeroși credincioși

Numeroși credincioși au participat în data de 26 august 2017 la slujba de  târnosire (sfințire) a bisericii cu hramurile Naşterea Maicii Domnului şi Sfântul Mare Mucenic Gheorghe din Parohia Babţa, Protopopiatul Carei. Serviciul religios a fost oficiat de Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului.

După slujba de binecuvântare, Preasfinția Sa a săvârșit Sfânta Liturghie. Din sobor au făcut parte 35 de preoți. Răspunsurile au fost oferite de Grupul de Muzică Psaltică Theologos al Eparhiei.

În cuvântul rostit, ierarhul a explicat înțelesul duhovnicesc al pericopei evanghelice în care a fost prezentată vindecărea celor doi orbi. În debutul predicii sale, Preasfinția Sa a evidențiat faptul că minunea săvârșită de Mântuitorul ne arată că trebuie mereu să alegem grâul de neghină.

Să reţinem că cei doi orbi din Evanghelia de azi n-au luat-o într-o direcţie în care i-ar fi atras lumea, ci au fost chemaţi şi au urmat pe Hristos, însemnând că n-au primit în mod gratuit darul vederii, ci minunea pe care a făcut-o Mântuitorul a fost realizată ca să vadă şi ceilalţi oameni, că, iată, având doi ochi trebuie să alegem grâul de neghină, adevărul de minciună întuneric şi să optăm pentru adevăr, pentru calea care este Hristos: Calea, Adevărul şi Viaţa, a spus Preasafinția Sa.

Continuând omilia, PS Iustin a atras atenția asupra pericolelor societății actuale și a subliniat rolul Bisericii.

Acum lumea în care trăim este plină de imagini false. Este plină de lucruri rele şi întunecate. Acestea sunt marile capcane pentru copii şi pentru tineret. N-auzi numai lucruri rele. Numai ştiri rele. Numai Biserica mai aduce ştiri bune pentru oameni. Numai Biserica mai vorbeşte frumos şi are un limbaj sacru, pentru că limbajul nostru este luat din Scripturi. Numai în Biserică mai auzim cuvinte frumoase, a concluzionat ierarhul.

În semn de apreciere şi preţuire pentru activitatea pastorală şi pentru contribuţia adusă la înnoirea bisericii Naşterea Maicii Domnului, preotul paroh Valentin Bota a fost distins cu titlul de iconom stavrofor, având dreptul de a purta brâu roşu şi Sfânta Cruce.

Au primit diplome de vrednicie pentru contribuţia adusă la înnoirea şi împodobirea bisericii: primarul Aurel Bojan al comunei Bogdand, epitropul Vasile Mare, Consiliul Parohial, Veronica Pop, membră a Comitetului de Femei, Vasile Oegar, constructorul bisericii, artistul în piatră Marius Bota, coordonatoarea corului de copii Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, Daniela Dragoş, Corul de copii al bisericii şi binefăcătorul Ioan Pop.

La final Preotul paroh Valentin Bota a mulţumit pentru distincţia primită şi a oferit în dar Preasfinţitului Părinte Episcop Iustin o icoană a Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, pentru Muzeul Episcopiei.

În apropiere de biserică a fost amenajată clădirea fostului C.A.P. care va deveni centru de asistenţă pentru persoane vârstnice. Edificiul va fi dat în folosință peste câteva luni.


Biserica din Babţa, comuna Bogdand, Protopopiatul Carei, judeţul Satu Mare, a fost ridicată în perioada 2010-2012, din cărămidă, pe fundaţie de beton. Piatra de temelie a fost pusă de Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin, în prezenţa întregului sat.

Până la construirea acestei biserici, Parohia Babţa a mai avut două biserici din lemn: una construită în 1815, pe vremea când satul era depopulat şi alta construită în 1878.

Comentarii Facebook


Știri recente