Episcopia Huşilor organizează un simpozion în memoria părintelui arhim. Mina Dobzeu

Episcopia Hușilor organizează sâmbătă, 5 iunie, Simpozionul Național „Părintele Mina Dobzeu, duhovnic și mărturisitor în comunism”.

Manifestarea culturală este organizată în contextul împlinirii a 100 de ani de la naștere (5 noiembrie) și a 3 ani de la trecerea la cele veșnice (7 iunie) a renumitului duhovnic şi mărturisitor al credinței creștine în perioada regimului ateu comunist.

„Evenimentul va reuni comunicări privind personalitatea și activitatea misionară a Părintelui Mina Dobzeu, aspecte din timpul detenției sale și botezul Părintelui Nicolae Steinhardt, viața monahală în perioada regimului comunist, precum și mărturii ale relației sale cu credincioșii”, anunţă eparhia.

În cadrul simpozionului va fi lansat volumul „Părintele Mina Dobzeu – Duhovnicul Hușilor. Documente (1946-2011)” și documentarul video: „Un om de flacără: Părintele Mina Dobzeu, duhovnic și mărturisitor”.

Vor lua cuvântul: Preasfinţitul Părinte Ignatie, Episcopul Hușilor; Pr. Prof. Ion Vicovan, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” Iași; Dl. Adrian Nicolae Petcu, cercetător CNSAS; Arhim. Macarie Motogna, exarh al Mănăstirilor din Episcopia Maramureșului și Sătmarului, președintele  Fundației „N. Steinhardt” etc.

Programul evenimentului cuprinde:

0ra 09.15: Slujba Parastasului pentru Părintele Mina Dobzeu – la mormântul de pe latura de est a Catedralei Episcopale din Huși;

0ra 10.00: lucrările Simpozionului – Esplanada Catedralei Episcopale din Huși.


”Părintele Arhimandrit Mina Dobzeu a fost unul dintre duhovnicii cunoscuţi ai Bisericii noastre, monah cărturar, rugător şi mărturisitor al credinţei creştine în timpul regimului comunist.

Patriarhul Daniel


Arhim. Mina Dobzeu

S-a născut în data de 5 noiembrie 1921, în satul Grozeşti, judeţul Lapuşna (pe teritoriul actual al Republicii Moldova).

La vârsta de  13 ani a intrat ca frate de mănăstire la Mănăstirea Hâncu. În 1948 a fost tuns în monahism la Schitul Brădiceşti, aflat atunci în Episcopia Huşilor, fiind hirotonit ierodiacon în acelaşi an. Primeşte Taina Preoţiei în 1955.

În perioada 1948-1949 a fost arestat timp de 11 luni pentru proteste împotriva scoaterii învățământului religios din școală.

Aflat la închisoarea Jilava, în 15 martie 1960, Mina Dobzeu l-a botezat în credința ortodoxă pe marele cărturar Nicolae Steinhardt.

A ieșit din închisoare în 1964. Din anul 1969 a fost chemat să slujească Biserica la Mănăstirea „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Huși, al cărei stareț a fost între anii 1978-1988.

În anul 1988 a fost din nou arestat, timp de 8 luni.

După reînființarea Episcopiei Hușilor (în 1996), între anii 1996-2002, a îndeplinit funcția de consilier cultural-misionar la Centrul Eparhial Huși.

Foto credit: Arhivă Episcopia Huşilor

Comentarii Facebook


Știri recente