Episcopia Hușilor își serbează ocrotitoarea: Procesiune cu moaștele Sfintei Chiriachi

Sfânta Mare Muceniță Chiriachi este ocrotitoarea eparhiei Hușilor, catedrala episcopală fiind singurul loc din țară unde se păstrează sfintele sale moaște încă din anul 1787. În acest context, marți, în ajunul sărbătorii marii mucenițe va fi organizată o procesiune pe străzile Hușilor.

„După slujba Vecerniei Mari și a Litiei în cinstea Sfintei Mari Mucenițe Chiriachi, de la ora 18.45, credincioșii din întreaga Eparhie a Hușilor sunt așteptați la procesiunea cu moaștele Sfintei Mari Mucenițe Chiriachi, ce se va desfășura în municipiul Huși, pe traseul: Catedrala Episcopală – str. Mihail Kogălniceanu – str. 1 Decembrie – str. A.I. Cuza (Lukoil) – str. Ștefan cel Mare –  Catedrala Episcopală”, anunță Episcopia Hușilor.

Program

Marți, 06 iulie

  • Ora 17.00 – Curtea Catedralei Episcopale – Vecernia Mare și Litia. Slujbele vor fi oficiate de Preasfințitul Părinte Ignatie, Episcopul Hușilor.
  • Ora 18.45 – Procesiune în Municipiul Huși cu moaștele Sfintei Mari Mucenițe Chiriachi.

Miercuri, 07 iulie

  • Ora 09.00 – Curtea Catedralei Episcopale – Sfânta Liturghie. Slujba va fi oficiată de Arhiepiscopul Calinic al Argeșului și Muscelului împreună cu Episcopii Ignatie al Hușilor și Timotei al Spaniei și Portugaliei.

Sfânta Liturghie va putea fi urmărită live pe pagina de Facebook a eparhiei.


Întrerupt abrupt de regimul comunist ateu, însă reluat ulterior, pelerinajul cu moaștele Sfintei Mari Mucenițe Chiriachi aduna credincioși de pe ambele maluri ale Prutului, Sfânta intrând, încă din 1787, în conștiința oamenilor ca cea care „aduce multă mângâiere și ușurare creștinilor, mai ales în boli, supărări și în nenorociri” – după cum mărturisea, în 1933, arhiereul Veniamin Pocitan.

În contextul pandemiei, în aprilie 2020, a fost organizată o procesiune cu moaștele Sf. Chiriachi prin tot județul Vaslui.

Sfânta Mare Muceniță Chiriachi ocrotește întreaga Eparhie a Hușilor, prin prezența binecuvântată a Sfintelor sale Moaște (mâna stângă) în Catedrala Episcopală din Huși, unde au fost aduse prin efortul Episcopului Iacov Stamati în anul 1787, de la Mănăstirea Marea Lavră din Sfântul Munte Athos.

Anul acesta a fost tipărită versiunea completă a slujbei Sfintei Mari Mucenițe Chiriachi. Lucrarea a apărut la Editura Institutului Biblic și de Misiune Ortodoxă. Episcopul Hușilor a fost cel care a inițiat demersurile pentru completarea rânduielii de slujbă și pentru traducerea din limba greacă a mai multor cântări și rugăciuni care o compun.

Foto: Procesiunea din aprilie 2020 cu moaștele Sf. Chiriachi. ©Episcopia Hușilor

Comentarii Facebook


Știri recente