Episcopia de Bălţi îi ajută pe refugiaţii găzduiți de românii din Hrușeuți, Ucraina

Episcopul Antonie de Bălţi, însoţit de mai mulţi clerici din Eparhie, au mers miercuri în satul românesc Hrușeuți din Ucraina pentru a le oferi sprijin refugiaţilor ucraineni găzduiţi de românii din localitate.

Ei au dus o tonă de produse alimentare care a constat în ulei, zahăr, făină de grâu, făină de porumb și orez.

Parohii bisericii din Hrușeuți este Pr. Dumitru Tocar, fost coleg cu PS Antonie la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Iași.

Pr. Tocar i-a vorbit Episcopului de Bălți despre viața românilor din Bucovina, tradițiile și specificul activității pastorale în condițiile actuale din Ucraina.

Părintele Dumitru a mulţumit pentru daruri şi a precizat că produsele alimentare vor fi repartizate familiilor și centrelor din comuna Voloca, din care face parte şi satul Hruţeuţi, unde sunt cazați cei peste 500 de refugiați veniți din zonele Ucrainei.

Preasfinţitul Părinte Antonie a menţionat că sprijinul acordat de Episcopia de Bălți refugiaților ucraineni din Republica Moldova, dar și donația de produse alimentare adusă la Hrușeuți, a fost posibilă cu sprijinul material venit din partea Mitropolitului Iosif, Mitropolitului Nifon al Târgoviștei, Episcopului Siluan al Italiei şi Episcopului Timotei al Spaniei şi Portugaliei.

Satul românesc Hrușeuți (Grushivca), cu o populație de 1.187 locuitori, preponderent români, face parte din comuna Voloca, din raionul Adâncata (Hliboca), regiunea Cernăuți.

Comuna Voloca include patru sate – Voloca, Hrușeuți, Pasat și Valea Cosminului. Biserica cu hramul „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Hrușeuți a fost construită, de actualul paroh, între anii 1993 – 2003. Părintele Dumitru menționează că la ridicarea sfântului locaș, comunitatea din Hrușeuți a beneficiat de un sprijin consistent din partea Guvernului României.


Imediat după începerea conflictului militar în Ucraina, Biserica Ortodoxă Română a fost alături de refugiații veniți în România și în Republica Moldova oferindu-le hrană și ajutoare materiale, asistență spirituală, servicii de transport și spații de cazare.

S-au mobilizat în acest sens eparhii din țară și de peste hotare, alături de ONG-urile Bisericii. Inițiativele de sprijin pentru refugiați sunt coordonate prin platforma „Ajută cu bucurie”, unde se poate oferi ajutor material sau se pot înscrie voluntari.

Foto credit: Episcopia de Bălţi

Urmăriți-ne pe Twitter: @AgentiaBasilica

Comentarii Facebook


Știri recente