Episcopia Daciei Felix | PS Siluan a efectuat o vizită pastorală în Toracul Mare

Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul Ortodox Român al Ungariei și Locțiitor al Episcopiei Daciei Felix, s-a aflat în acest sfârșit de săptămână în localitatea Toracul Mare din Serbia.

Preasfinția Sa a oficiat sâmbătă Taina Sfintei Cununii pentru un cuplu din parohie, iar duminică Sfânta Liturghie împreună cu un sobor de clerici ortodocși români și sârbi, informează Biroul de Presă al Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria.

În cuvântul rostit la slujba din 3 septembrie 2017, PS Siluan a subliniat asemănările care există între biserica din Toracul Mare și bisericile românești din Giula. Ierarhul a spus de asemenea că trebuie să fim recunoscători pentru darurile primite de la Dumnezeu și să împlinim voia Lui.

Să încercăm să înmulțim talanții pe care i-am primit fiecare de la Bunul Dumnezeu. Să îi folosim pe aceștia spre slava Sa și spre folosul semenilor noștri, fiind încredințați că nu vom găsi o altă bucurie sufletească mai mare decât în comuniunea frățească și în slujirea lui Dumnezeu și a aproapelui, a explicat PS Siluan.

În această lucrare, de mare folos ne sunt Tainele Bisericii, iar la loc de cinste se află Spovedania și Împărtășirea cu Trupul și Sângele Domnului nostru Iisus Hristos, Singurul Care ne poate ajuta cu adevărat și dezinteresat în îndeplinirea acestui scop și în cunoașterea mai profundă de noi înșine, a adăugat ierarhul.

După ceremonialul liturgic și agapa din centrul social al parohiei, PS Siluan a efectuat o vizită la biserica românească din Toracul Mic, dar și la biserica ortodoxă sârbă din Torac.


Biserica de zid din Toracul Mare, închinată Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, a fost ridicată în anul 1881, iar cea din Toracul Mic în 1829. Deși primele menționări documentare despre locuitorii din părțile Toracului datează de la începutul secolului al XIV-lea, în hărțile de la 1730 se vede că aici era o zonă pustie.

În urma unui decret dat acum 250 de ani de Împărăteasa Maria Tereza, în aceste părți, care atunci erau mlăștinoase, au fost colonizați români din Săcălaz, județul Timiș – în părțile Toracului Mare – și din Serdin și Satul Nou (localitatea Frumușeni, de azi, din județul Arad) -în Toracul Mic, iar mai târziu fiecare dintre aceștia și-au construit câte o biserică de zid, la datele menționate mai sus, iar acestea există până în ziua de astăzi.

Din 2011, paroh la Toracul Mare este Pr. Cristian Popi, care a desfășurat aici o activitate intensă de renovare a casei și bisercii parohiale.

 

Comentarii Facebook


Știri recente