Episcopia Dacia Felix | PS Siluan al Ungariei a oficiat Sfânta Liturghie în parohia Seleuș

Altarul de vară al parohiei Seleuș din Episcopia Daciei Felix, Serbia, cu hramul Tăierea Sfântului Ioan Botezătorul și-a sărbătorit cu anticipație hramul. Cu acest prilej, Preasfințitul Părinte Siluan a oficiat, în data de 27 august 2017, Sfânta Liturghie.

La slujba oficiată de Episcopul Ortodox Român din Ungaria și Locțiitor al Episcopiei Daciei Felix au participat 100 credincioși ortodocși români din Seleuș și împrejurimi. Răspunsurile la strană au fost oferite de corul bărbătesc al Bisericii Sfântul Mare Mucenic Dimitrie din comuna Giroc, Jud. Timiș.

Din soborul slujitor au făcut parte: Părintele Cristian Băbuț, parohul Seleușului, părintele Emanuel Tăpălagă, Vicar Eparhial al Episcopiei Daciei Felix, părintele Moise Lința, parohul de la Uzdin, precum și alți clerici din Episcopia Daciei Felix.

În cuvântul rostit, Preasfinția Sa și-a exprimat bucuria de a se ruga împreună cu preoți și credincioși ortodocși români din Serbia. De asemenea, ierarhul a explicat înțelesul duhovnicesc al pericopei evanghelice citite la Sfânta Liturghie.

După slujbă, PS Siluan a sfințit centrul social al Parohiei Seleuș. În cadrul evenimentului au fost oferite distincții părintelui paroh Cristian Băbuț, din partea lui Traian Baba, Președintele Consiliului Parohial Seleuș, precum și arhitectului Dragan Acimovici care a întocmit planurile clădirii.

În aceeași zi, ierarhul a vizitat parohia Sân Mihai (Lokve), aflată sub purtarea de grijă a părintelui Emanuel Tăpălagă, Vicar Eparhial. Părintele episcop a discutat cu credincioșii și membrii Consiliului Parohial și a ascultat solicitarea celor din Alibunar de a fi hirotonit un tânăr teolog din această parohie pentru a putea acoperi nevoile spirituale ale oamenilor de aici.

Cei din parohie au rămas fără preot în urma trecerii la Domnul a părintelui Ionel Mălaimare în anul 2016. Momentan, în parohie slujește un  părinte pensionar care nu poate face față tuturor solicitărilor.

Românii ortodocși din Serbia de astăzi își desfășoară activitatea în cadrul Episcopiei Daciei Felix, care răspunde trebuințelor sufletești ale credincioșilor din Voievodina, dar și ale celor din Sudul Dunării, din Valea Timocului.

Comentarii Facebook


Știri recente