Episcopia Caransebeșului: Pomeniri în 200 de cimitire în Anul comemorativ 2021

Episcopia Caransebeșului a desfășurat anul acesta un program de parastase în toate cele 200 de cimitire parohiale. Programul, desfășurat în contextul Anului comemorativ al celor adormiți în Domnul; valoarea liturgică și culturală a cimitirelor, a început în 6 martie, sâmbăta Moșilor de iarnă, și s-a încheiat sâmbătă, de Moșii de toamnă.

Zece clerici, în frunte cu Preasfințitul Părinte Lucian, au fost implicați fiecare în 10 slujiri desfășurate în câte două cimitire per întâlnire.

Sâmbăta trecută, ultima din program, Episcopul Caransebeșului a participat la slujbele din două cimitire situate în Protopopiatul Reșița: Cimitirul Parohiei Gârliște și Cimitirul 7 din Reșița, care aparține de Parohia „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril”.

Slujbele au fost oficiate de Părintele Gheorghe Șuveți, Protopopul de Reșița. La final, Episcopul Caransebeșului a rostit rugăciunile de dezlegare și a vorbit despre importanța rugăciunilor pentru cei adormiți și despre necesitatea îngrijirii cimitirelor parohiale.

„Încheiem frumos și articulat acest proiect al Eparhiei noastre, care se pliază pe tema generală fixată de Sfântul Sinod în acest an. Cu ajutorul Domnului am săvârșit astăzi două parastase de obște, iar credincioșii au fost receptivi și de această dată. Ne bucurăm că atât ei, cât și preoții, pe tot parcursul anului au dat dovadă de receptivitate și responsabilitate”, a spus Preasfințitul Părinte Lucian.

„Le mulțumim preoților și credincioșilor care în acest an comemorativ s-au îngrijit îndeaproape de cimitirele parohiale. Le-au îngrijit, le-au curățat și sistematizat, au făcut gard și alei betonate, astfel încât să avem condiții bune și noi slujitorii, dar și credincioșii când își conduc pe ultimul drum pe cei dragi ai lor”, a subliniat ierarhul.

Părintele episcop a sfințit și troița amplasată la intrarea în Cimitirul 7 din Reșița, lângă Capela mortuară. Credincioșilor le-au fost distribuite pliante cu învățătura Bisericii despre cultul celor adormiți, oferite de Protopopiatul Reșița și Parohia „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril”.

Pomenirile au fost urmate de conferința cu tema „Atitudinea creștinului față de trupul celui decedat înainte și după înhumare”, prezentată de Părintele Alexandru Bubă de la Parohia Ticvaniu Mare. Au mai fost prezentate și portretele celor mai importante personalități care își dorm somnul de veci în cele două cimitire parohiale.

Tot sâmbătă, 30 octombrie, Preasfințitul Părinte Lucian a oficiat o slujbă de pomenire pentru lucrătorii de la Uzinele și Domeniile Reșița, pentru angajații Primăriei Reșița și ai altor instituții și pentru ctitorii Bisericii-Catedrale „Adormirea Maicii Domnului” din Reșița.

După slujba de pomenire, oficiată în această biserică, a fost vernisată o expoziție de fotografie și documente din istoria sfântului locaș. Au participat clerici, autorități locale, oameni de cultură și credincioși.

Manifestarea a marcat 250 de ani de existență a uzinelor de oțel din Reșița. Sfântul locaș din Reșița Montană a fost ridicat prin jertfa și contribuția muncitorilor din acest centru siderurgic.

Programul de comemorări de obște din eparhie va fi extins și în anii următori.

Foto credit: Episcopia Caransebeșului

Comentarii Facebook


Știri recente