Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe a Serbiei s-a întrunit săptămâna trecută pentru a discuta situația Episcopului Artemije, după ce acesta a refuzat să coopereze cu o comisie de ierarhi care să investigheze problemele economice ale Mănăstirii Gracanica, reședința scaunului de Kosovo (Rasko – Prizren), relatează B92, citat de ‘Ziarul Lumina’. Sinodul a hotărât suspendarea temporară a Episcopului Artemije. Într-un comunicat de presă al Sinodului, s-a spus că Artemije va fi judecat de un tribunal bisericesc, după ce forul de conducere al Bisericii Sârbe a hotărât că acesta nu poate să administreze cu responsabilitate eparhia și să implementeze deciziile Sfântului Sinod. Episcopul Irineu de Backa a afirmat că suspendarea va dura până la finalizarea investigației, adăugând că niciunul dintre drepturile episcopale nu i se va lua, dar nu va mai putea interveni în chestiunile administrative ale eparhiei. Sfântul Sinod a descoperit anumite „tranzacții problematice” în care eparhia de Rasko – Prizren a fost implicată și în care Artemije a fost indirect responsabil, neverificând deciziile subordonaților. Sfântul Sinod va aduce în justiție pe cei direct responsabili de abuzurile financiare. Mai multe sute de credincioși, călugări și preoți care îl sprijină pe Artemije, s-au adunat în fața sediului Patriarhiei, în timpul întâlnirii Sfântului Sinod.
PS Paisie Sinaitul: Fecioara Maria este numită Izvor al Tămăduirii, întrucât ea a născut pe Cel dătător de viață
Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul le-a vorbit vineri credincioșilor de la Catedrala Patriarhală despre însemnătatea sărbătorii Izvorului Tămăduirii și despre Maica Domnului ca izvor al vieții: „În Vinerea Izvorului Tămăduirii, Maica Domnului simbolizează harul vindecător al…
Când însetăm duhovnicește să nu căutăm apa vie în fântâni otrăvite, îndeamnă PS Varlaam Ploieșteanul
Episcopul vicar patriarhal Varlaam Ploieșteanul a slujit vineri la hramul Mănăstirii Ghighiu și a subliniat rolul apei ca mijloc de vindecare în viața creștinului, îndemnând „să nu căutăm apa vie în fântâni otrăvite”. Pentru Mănăstirea…
Preasfințitul Părinte Marc Nemțeanul îşi serbează onomastica
Biserica Ortodoxă îl cinstește în data de 25 aprilie pe Sfântul Apostol și Evanghelist Marcu, dată la care Preasfințitul Părinte Marc Nemțeanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a Europei Occidentale, își serbează onomastica. Sfântul…
Nouă arhierei, la hramul catedralei din Drobeta-Turnu-Severin: „Pacea rămâne testamentul Domnului Hristos”
Nouă ierarhi au slujit joi la hramul Catedralei Episcopale „Învierea Domnului” şi „Sf. M. Mc. Gheorghe” din Drobeta-Turnu-Severin. Mitropolitul Irineu al Olteniei a vorbit despre pacea lăsată de Hristos ca testament, în lume. Împreună cu…
Biserica Ortodoxă Română aniversează 140 de ani de la recunoașterea autocefaliei sale
În Anul Centenar Patriarhal, la data de 25 aprilie, Biserica Ortodoxă Română aniversează și 140 de ani de la recunoașterea autocefaliei sale. O Biserică autocefală este o Biserică ce are o conducere proprie, adică un…