„Epifania ne întărește credința în Sfânta Treime”, a explicat IPS Varsanufie de Bobotează

„Arătarea porumbelului deasupra lui Hristos în același timp cu auzirea vocii Tatălui ne încredințează că cele trei Persoane ale Sfintei Treimi sunt de o ființă.  Pogorârea Sfântului Duh și vocea Tatălui L-au arătat lumii pe Hristos, adică pe Fiul lui Dumnezeu, Cel trimis pentru mântuirea omului”, a spus IPS Varsanufie sâmbătă în Catedrala Arhiepiscopală din Râmnicu Vâlcea.

„Așadar, praznicul acesta al Arătării Domnului Iisus Hristos, al Arătării Tatălui și al Arătării Duhului Sfânt, Epifania, ne întărește pe noi în credința mântuitoare că Dumnezeu este Unul în ființă dar întreit în Persoane”, a adăugat Înaltpreasfinția Sa, conform site-ului oficial al Eparhiei.

Arhiepiscopul Râmnicului a oficiat în ziua praznicului Botezului Domnului Sfânta Liturghie în Catedrala Arhiepiscopală Sfântul Ierarh Nicolae din Râmnicu Vâlcea.

În omilia rostită, ierarhul a specificat totodată momentele în care, în Vechiul și în Noul Testament, Dumnezeu S-a revelat ca Treime de Persoane:

„Dumnezeu a făcut lumea prin Cuvânt, după cum mărturisește Sfântul Evanghelist Ioan, iar Moise ne-a încredințat că Duhul Sfânt «Se plimba pe deasupra apelor». La momentul Botezului Mântuitorului glasul Tatălui să mărturisească «Acesta este Fiul Meu Cel iubit, întru Care am binevoit» (Matei 3, 17), iar Duhul Sfânt, în chip de porumbel, s-a coborât peste El. Așadar, Sfânta Treime Se arată atât la începutul zidirii omului cât și la începutul îndumnezeirii sale”.

„Sărbătoarea aceasta, Epifania, ne încredințează de faptul că omul este singura ființă de pe pământ creată după chipul lui Dumnezeu, dar și cea căreia i s-a descoperit Sfânta Treime”, a concluzionat IPS Varsanufie.

După Sfânta Liturghie, Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie a oficiat slujba Aghesmei Mari împreună cu soborul slujitor.

Foto credit: Arhiepiscopia Râmnicului

Comentarii Facebook


Știri recente

Moaștele Sfântului Ioan Botezătorul ajung la Urziceni

Credincioșii din Urziceni pot aduce cinstire moaștelor Sfântului Ioan Botezătorul în Catedrala „Sfinții Împărați Constantin și Elena”, la finalul acestei săptămâni. Sfintele moaște ajung joi după-amiază, la ora 15.30. „Preoți, credincioși și copii purtând flori…