Eparhia română cu 5 puncte de frontieră spre Ucraina a oferit refugiaților sprijin de 1,5 mil. euro anul trecut

Valoarea ajutorului umanitar acordat refugiaților ucraineni de Episcopia Basarabiei de Sud, prin diverși colaboratori, s-a ridicat la suma de 1,5 milioane de euro, anul trecut.

„Anul trecut ne-a dat șansa să ne verificăm dragostea de aproapele și să facem gesturi concrete pentru frații refugiați din fața războiului din Ucraina, dar și a celor aflați în mari greutăți și sărăcie în țara noastră”, a spus Episcopul Veniamin al Basarabiei de Sud sâmbătă, la ședința Adunării Eparhiale.

Cinci puncte de frontieră cu Ucraina se află pe teritoriul Episcopiei Basrabiei de Sud. Acțiunile de sprijin pentru refugiați au fost coordonate prin sectorul social-filantropic al eparhiei.

„În acest context, au fost organizate colecte locale, dar s-a solicitat și sprijinul Patriarhiei Române și al Eparhiilor din Diasporă, a altor instituții și persoane care să susțină concret lucrarea socială prin fapte de milostenie”, a precizat ierarhul.

Lucrarea social-filantropică de anul trecut a avut mai multe direcții și a inclus atât ajutorarea refugiaților și a celor care au rămas în Ucraina, cât și susținerea persoanelor defavorizate, a bătrânilor și a orfanilor din eparhie, oferirea unor burse sociale și rechizite șamd.

Potrivit evidențelor prezentate sâmbătă în Adunarea Eparhială, ajutorul umanitar oferit de mai mulți binefăcători pentru Ucraina și Republica Moldova a depășit 1.000 de tone și a constat în alimente, haine, îmbrăcăminte, încălțăminte, medicamente, echipamente medicale.

De asemenea, a fost donată o mașină modulară, cu trei cabinete medicale și aparatură de primă necesitate, oferită de Episcopia Basarabiei de Sud prin bunăvoința Asociației creștine „Lucas Spital” din Laslea, județul Sibiu, dar și o ambulanță, generatoare electrice și alte aparate medicale absolut necesare în condițiile războiului.

Valoarea totală a ajutorului a depășit 1.500.000 euro.

„Mulțumim pe această cale Patriarhiei Române, Eparhiilor din țară și mai ales Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei care prin preoții și credincioșii harnici și milostivi au organizat mai multe transporturi cu ajutor umanitar pentru Ucraina și refugiații stabiliți în Republica Moldova”, a transmis Episcopul Veniamin.

„De asemenea, mulțumim eparhiilor care au sprijinit financiar această lucrare înțelegând că solidaritatea ne va ajuta să depășim greutățile și să fim mâna lui Dumnezeu pentru cei singuri, lipsiți de cele necesare vieții, orfani, abandonați de familie și societate, de cei care au găsit în Biserică un loc de rugăciune și de mângâiere”, a spus Preasfinția Sa.

Adunarea Eparhială a analizat activitatea anului 2022 și a propus proiecte viitoare. Vezi mai multe detalii pe site-ul oficial al Episcopiei.

Foto credit: Episcopia Basarabiei de Sud

Comentarii Facebook


Știri recente