Eparhia Dunării de Jos | Deținuții din lagărul de la Salcia au fost comemorați în Insula Mare a Brăilei

Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, însoţit de membrii Permanenţei Consiliului Eparhial, protoierei şi preoţi din Protoieria Însurăţei, oameni de cultură şi profesori i-au comemorat ieri pe cei care au fost închişi şi torturaţi, începând cu anul 1952, în lagărul Salcia din Insula Mare a Brăilei.

În dimineața zilei de 22 iunie 2017, convoiul format pentru această deplasare a trecut Dunărea și s-a îndreptat către localitatea Titcov din Insula Mare a Brăilei, informează site-ul oficial al Eparhiei.

Ierarhul a oficiat Sfânta Liturghie în biserica Sfântul Ioan Botezătorul din localitate. În continuare a avut loc slujba de sfințire a catapetesmei şi a icoanelor din biserică, precum şi o slujbă de pomenire a celor ce au trecut la cele veşnice în condiţii vitrege în aceste locuri.

Credincioşii prezenţi au avut ocazia să aducă cinstire icoanei Maicii Domnului – Prodromiţa, adusă în Titcov din patrimoniul Protoieriei Covurlui.

În cuvântul rostit, Chiriarhul Dunării de Jos a subliniat că bucuria oamenilor din aceste locuri vine din credință.

Semenii noştri care se află în aceste localităţi izolate şi cu posibilităţi materiale  reduse nu sunt mai prejos faţă de ceilalţi oameni. Ei trăiesc frumos, iar credinţa şi dragostea faţă de Biserică le oferă speranţă şi bucurii în momentele importante din viaţa lor, a spus IPS Casian.

La plecarea din localitate, Înaltpreasfinția Sa a împărţit iconiţe şi daruri celor prezenţi.

A urmat deplasarea în localitatea Piatra Frecăţei. Delegaţia a fost întâmpinată la Biserica Sfântul Nicolae de un număr mare de credincioşi: copii, tineri şi bătrâni din parohie şi nu numai, o parte dintre ei îmbrăcaţi în port tradiţional românesc.

IPS Casian a oficiat slujba de sfinţire a catapetesmei şi a icoanelor din biserică. De asemenea, a binecuvântat clopotniţa şi centrul social și educaţional al parohiei, unde a avut loc vernisajul expoziţiei de icoane vechi din Protoieria Însurăţei.

De la biserica din Piatra Frecăţei alaiul a mers în procesiune la malul Dunării către groapa comună în care au fost înmormântaţi, fără cruce şi fără preot, toţi cei care au suferit în lagărul – colonie de muncă  de la Salcia.

La Crucea – monument de la groapa comună a fost săvârșită slujba de sfinţire a troiţei şi slujba de pomenire în cadrul căreia au fost pomeniţi nominal toţi cei ce au pătimit în închisoarea Salcia. Monumentul a fost ridicat la iniţiativa şi cu binecuvântarea Părintelui Arhiepiscop de către Centrul Eparhial al Arhiepiscopiei Dunării de Jos.

În continuare au fost susținute mai multe prelegeri în cadrul cărora au fost evocate momentele grele prin care au trecut cei comemorați. Au luat cuvântul mai mulți credincioși și oameni de cultură între care: Octav Bjoza, Preşedintele Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici din România și Grigore Ciobică, Președintele filialei din Brăila a aceleiași asociații.

Manifestările se înscriu în seria de evenimente prilejuite de Anul comemorativ Justinian Patriarhul şi al apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului în Patriarhia Română.

Comentarii Facebook


Știri recente