Eparhia de Alep are un nou arhipăstor la opt ani de la răpirea Mitropolitului Paul Yazigi

Episcopul vicar patriarhal Efrem Maalouli a fost întronizat vinerea trecută Mitropolit de Alep la Catedrala „Sf. Profet Ilie”, de către Patriarhul Ioan al X-lea al Antiohiei. La finalul evenimentului, noul mitropolit și-a omagiat mama dăruindu-i crucea sa de arhimandrit.

Acompaniați de ovațiile credincioșilor și cântarea „Vrednic este”, Patriarhul Ioan al Antiohiei, mitropolitul Efrem și delegațiile participante la ceremonie au intrat în catedrală printr-un coridor format de Cercetașii Profetului Ilie.

Au mai participat mitropoliții antiohieni de Homs, de Europa Occidentală, de Baghdad și Kuweit, de Zahle și Baalbek și de Hama, alți episcopi și clerici.

Din partea Bisericii Ciprului a fost prezentă o delegație condusă de Arhim. Isaac Bandali.

Celelalte culte au fost și ele reprezentate: Ambasadorul Vaticanului în Siria, Cardinalul Mario Zenari, conducătorii denominațiilor creștine din Alep și Muftiul de Alep, dr. Mahmoud Akam. Au mai participat reprezentanți ai Parlamentului, Guvernului și Armatei Siriene, oameni de cultură și magistrați.

După ce Patriarhul Antiohiei i-a înmânat Mitropolitului Efrem de Alep cârja arhierească, Episcopul Musa El-Khassi a ținut un discurs.

„Au fost ani de îndelungată suferință pentru patria și orașul nostru, ani care ne fac să ne întrebăm ce ne așteaptă în viitor”.

„Dar Dumnezeu ne oferă mângâiere prin nașterea lui Hristos, care șterge durerile și pregătește terenul pentru vindecare și cooperare, căci eparhia noastră nu se lasă învinsă de greutăți.”

În fața noului arhipăstor, dar și în amintirea celui anterior, Episcopul Musa El-Khassi a promis că eparhia va continua să dăinuie, iar întronizarea Mitropolitului Efrem Maalouli reprezintă „o nouă etapă de strădanie și nădejde”.

Patriarhul Ioan a spus: „Am vrut să vă fiu alături la instalarea noului întâistătător al acestei cetăți rănite de răpirea arhipăstorului ei. Fie ca noul mitropolit să aibă puterea de a-și conduce poporul prin marea de ispite. Îi înmânăm această cârjă a slujirii și responsabilității, căci îi cunoaștem vrednicia. Antiohia cea iubitoare de Hristos navighează în continuare pe marea vieții”.

„Permiteți-mi să-mi exprim aprecierea față de toți cei care a contribuit la ușurarea suferinței credincioșilor, mai ales Arhimandritului Moise (Moussa Al-Khasi) și obștii de monahii pe care o păstorește.”

„Mesajul meu este să rămânem nestrămutați în fața necazurilor, căci suntem stânca născută din pământul Orientului”, a continuat patriarhul.

„Credincioșilor din Alexandretta și Antiohia le transmit salutul de pace al Damascului: sunteți mereu în inimile și în rugăciunile noastre”, a încheiat Preafericirea Sa.

Muftiul de Alep a citit mesajul Ministerului Cultelor, care a transmis că va continua să conlucreze strâns cu Patriarhia Antiohiei „pentru binele întregii societăți, pentru ca aceasta să devină o societate a iubirii și păcii”.

Mitropolitul Efrem Maalouli a spus: „Domnul m-a încununat prin responsabilitatea pe care mi-a încredințat-o Preafericirea Sa. Vreau ca această cunună să devină una de slavă pentru Alep. Hirotonia este bucuria întâlnirii păstorului cu turma sa într-o nuntire spirituală. Este întâlnirea inimilor care plâng și se bucură împreună”.

„Această întronizare este o nouă pagină în viața mea și cea a eparhiei. Pe prima pagină este scris cuvântul Domnului: «Eu sunt păstorul cel bun. Păstorul cel bun îşi pune sufletul pentru oile sale». De aceea, ușa mea va fi deschisă pentru toți. Eu și clericii eparhiei vom fi slujitorii dumneavoastră, ca să lucrăm împreună, cler și laici, pentru binele Bisericii”, a mai afirmat noul mitropolit.

„Considerați-mă ca unul de-al dumneavoastră. Fiecare locuitor din Alep îmi va fi apropiat, la fel ca orice alt om care dorește să facă din inima sa un altar unde să se aducă pe sine jertfă Domnului și aproapelui său.”

Noul Mitropolit de Alep i-a oferit Patriarhului Antiohiei o cruce de binecuvântare și a făcut și un dar simbolic, o icoană, pentru predecesorul său răpit, Mitropolitul Paul Yazigi.

Cel mai special dar pe care noul ierarh l-a oferit în cadrul ceremoniei a fost pentru mama sa: ea a primit prima cruce oferită fiului ei de Patriarhul Antiohiei la hirotesia întru arhimandrit.

Fostul mitropolit de Alep, Paul (Boulos) Yazigi, fratele Patriarhului Ioan al Antiohiei, a fost răpit împreună cu mitropolitul siriac Ioan Grigorie (Yohanna Ibrahim) în 22 aprilie 2013, în timpul războiului civil din Siria.

Sinodul Bisericii Antiohiei, întrunit în 7 octombrie, l-a ales pe Episcopul vicar patriarhal Efrem Maalouli Mitropolit de Alep și a acordat Mitropolitului Paul Yazigi rangul onorific de Episcop de Diyarbakir.

Mitropolia de Alep are jurisdicție canonică și în regiunea Hatay din Turcia, inclusiv asupra orașelor Antakya (vechea cetate a Antiohiei de pe fluviul Orontes) și Iskender (vechea Alexandretta).

Foto credit: Patriarhia Antiohiei

Comentarii Facebook


Știri recente