Valoarea proiectelor de sprijin filantropic din eparhia Clujului a fost de peste 28 de milioane de lei în anul care s-a încheiat. Anul acesta începe proiectul de restaurare a Catedralei Mitropolitane din Cluj-Napoca și continuă lucrările la două centre de paliație, dintre care unul dedicat copiilor.
Adunarea Eparhială a Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului s-a întrunit sâmbătă la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca.
Din raportul prezentat cu acest prilej reiese că, anul trecut, Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului a cheltuit peste 28 de milioane de lei pentru sprijin filantropic oferit persoanelor în situații de risc social, dar și tinerilor cu rezultate bune la învățătură.
Printre realizările de anul trecut se numără 26 de tabere pentru copii și tineri și inaugurarea a două instituții de învățământ: deschiderea Școalii Primare „Sf. Stelian” la Centrul social-educativ „Grigore Pletosu” din Bistrița și inaugurarea ciclului gimnazial al Colegiului Ortodox „Mitropolitul Nicolae Colan” din Cluj-Napoca.
Anul trecut, în eparhie au fost sfințite sau resfințite 41 de biserici, iar alte 55 sunt încă în construcție.
După ce, în 2023, au fost organizate evenimente aniversare la 100 de ani de la punerea pietrei de temelie a Catedralei Ortodoxe din Cluj și 90 de ani de la sfințirea ei, în 2024 începe proiectul de reabilitare și restaurare a sfântului lăcaș.
De asemenea, anul acesta continuă lucrările la Centrul Misionar Social „Sfântul Apostol Andrei” din Cluj-Napoca și la Centrul de Îngrijiri Paliative Pediatrice „Sfântul Hristofor”, dedicat copiilor cu boli cronice progresive. Un nou centru de îngrijiri paliative va fi inaugurat anul acesta la Bistrița.
Tot în 2024 urmează să fie finalizate Centrul de servicii sociale „Sfânta Ana” Dej, Așezământul pentru copii „Sfântul Siluan Athonitul” Dorolea, alte două case de tip familial de la Așezământul „Sfântul Onufrie” Florești, Centrul de tineret din Câmpenești și un magazin de cărți și obiecte bisericești la Bistrița.
Conform Statutului de organizare al Bisericii Ortodoxe Române, Adunarea Eparhială este organismul deliberativ pentru toate problemele administrative, economice, culturale, social-caritative și misionare ale eparhiei.
Este formată dintr-o treime clerici și două treimi mireni, aleși pe o perioadă de patru ani. Numărul total al membrilor este de 30, dintre care 10 clerici și 20 mireni. Președintele Adunării Eparhiale este chiriarhul locului, iar episcopul vicar este membru de drept al Adunării, cu vot deliberativ.
Foto credit: Mitropolia Clujului / Ionuț Chifa
Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews