Eparhia Aradului | A fost instalată prima stareţă a schitului Bodrogul Vechi

IPS Timotei - Duminica Samarinencei (3)

Duminica a cincea după Paşti, 14 mai 2017, a avut o însemnătate deosebită pentru viața monahală din Eparhia Aradului. Din încredințarea și cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Timotei a avut loc instalarea primei starețe a Schitului „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din satul Bodrogul Vechi, în persoana monahiei Teodora (Maria) Opriș.

Sfânta Liturghie a fost oficiată de un sobor de clerici condus de Arhim. Nestor Iovan, delegatul Arhiepiscopului Aradului la eveniment, informează Prof. Marcel Tang de la Facultatea de Teologie din Arad. Din soborul slujitor au făcut parte: Protos Iustin Popovici, Consilier Cultural al Arhiepiscopiei Aradului, Protos. Grigorie Timiș, starețul Mănăstirii Hodoș-Bodrog.

Cuvântul de învățătură a fost rostit de arhim. Iustin Popovici care a explicat percopa evanghelică duminicală în care a evidenţiat viața și mărturisirea femeii samarinence.

Îndată după oficierea Liturghiei a avut loc ceremonia de instalare a noii starețe a schitului. Arhim.  Nestor Iovan a dat citire deciziei chiriarhale, apoi a rostit un cuvânt legat de importanța momentului, transmițând, totodată, prețuirea și purtarea de grija a Înaltpreasfinției Sale.

În continuare a fost citită o rugăciune de mulțumire, apoi noua stareță a fost așezată în strana stărețească, după tradiția monahală ortodoxă.

Monahia Teodora Opriș este absolventă a Facultății de Psihologie din cadrul Universității de Vest „Vasile Goldiș” din Arad. Formată, din tinerețe, în mănăstiri cu vechi tradiții monahale și românești, precum Mănăstirea Timișeni și Mănăstirea Dealu, din anul 1990 a slujit la Centrul Eparhial ca bibliotecar.

Schitul, care astăzi și-a primit noua stareță, a fost înființat în urmă cu 17 ani, funcționând ca metoc al Mănăstirii Hodoș-Bodrog. Prin decizia mai sus amintită, ca urmare a propunerii venite din partea conducerii mănăstirești, în conformitate cu prevederile din Statutul pentru organizarea și funcționarea Bisericii Ortodoxe Române, schitul a fost declarat de sine stătător, urmând a funcționa cu administrație proprie și sub ascultare deplină față de chiriarhul locului.

Schitul are două hramuri: Bunavestire și Sfânta Cuvioasă Parascheva.

Comentarii Facebook


Știri recente